Actriţa din Severin care a luptat în prima linie a frontului şi a jucat în peste 150 de roluri

Margot Boteanu-Păcuraru s-a născut la 25 mai 1898 în Turnu-Severin. Debut timpuriu ca actriţă, la 15 ani, şi o fişă de creaţii neobişnuit de bogată, cu peste 150 de roluri şi o longevitate artistică de 51 de ani de activitate teatrală.

Sub adevăratul său nume, Maria Botoş, debutează încredibil de tânără ca elevă de Conservator pe scena Teatrului “Comedia” în spectacolul regizorului Almaşescu – „La Turnu Măgurele” de Vasile Alecsandri.

Studiază la Conservatorul din Craiova, la clasa lui Al. Dem. Dan. La 15 mai 1915 este artist societar clasa a-III-a la Craiova.

În timpul primului război mondial activează ca soră de caritate în prima linie a frontului şi tot “în prima linie” luptă pentru propăşirea artei naţionale cu spectacole în provinciile unite cu Ţara.

În acelasi nobil şi patriotic scop merge la Cluj şi Timişoara (1936-1942) pentru a se alătura trupei care avea să înfiinţeze teatrele de aici. În cele din urmă revine la Craiova, al cărui teatru îl va sluji 39 de ani cu credinţă si mai ales cu o disponibilitate dramatică iesită din comun.

Publicul craiovean a iubit-o fără rezerve pentru remarcabilul ei talent si a respectat-o pentru atitudinea ei exemplară.

Roluri remarcabile (peste 150): D-na Duroy (Alt om); Lina (Domnul notar de Octavian Goga); Stana (Penes Curcanul de V.Leonescu si T. Duţescu); Amalia (Hoţii de Fr. Schiller); Anca (Năpasta de I.L.Caragiale); Regina Gertruda (Hamlet de W. Shakespeare); Fevronia Petrovna (Revizorul de N. Gogol); Regina Irodiada (Salomeea de Oscar Wilde); Iocasta (Oedipus rege de Sofocle); D-na Miller (Intrigă si iubire de Fr. Schiller); Oana (Viforul de Barbu Ştefănescu Delavrancea); Pasqua (Gâlcevile din Chioggia) etc.

A încetat din viaţă la 21 ianuarie 1980, în Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *