Primul dramaturg român jucat pe marile scene ale lumii: Londra, Berlin, Paris, Barcelona, Valencia, Viena și New York

Este binecunoscut faptul că prinţul Anton Bibescu a fost prieten cu scriitorul Mihail Sebastian şi cu marele prozator francez Marcel Proust. Mihail Sebastian a fost o perioadă de timp la Corcova, unde de altfel a scris celebra sa piesă de teatru „Steaua fără nume”; Marcel Proust însă n-a ajuns datorită bolii de care suferea, deşi şi-ar fi dorit enorm.

Deși a fost un diplomat de carieră, mai întâi atașat, apoi însărcinat de afaceri al legației României la Londra, continuându-și apoi strălucita carieră diplomatică la Washington (1920-1926) şi Madrid (1927-1931), marea preocupare a prințului Anton Bibescu a reprezentat-o teatrul.

Această preocupare este de înțeles, deoarece prințul Anton Bibescu a cunoscut și a legat foarte multe prietenii cu mari oameni de cultură ai epocii. Pe lângă Marcel Proust și Mihail Sebastian, prințul a cunoscut câteva celebrități ale artei din acea vreme precum:  Charles Gounod, Claude Debussy, Camille Saint-Saëns, Pierre Bonnard, Édouard Vuillard, Aristide Maillol, Anatole France  etc.   

În 1919 s-a căsătorit cu Elisabeth Asquith, fiica primul-ministrul britanic Herbert Henry Asquith (1908-1916), la care a participat și marele scriitor englez George Bernard Shaw, iar aceasta a fost evenimentul social al anului.

“Singura creație a lui Antoine Bibesco a fost personalitatea sa”, s-a spus despre Anton Bibescu. Cu toate acestea, chiar dacă a scris doar câteva piese de moravuri, prințul Anton Bibescu rămâne în istoria teatrului românesc ca primul dramaturg român jucat pe marile scene ale lumii.

În octombrie 1904, “Le Jaloux” (Gelosul)  s-a jucat pe o scenă bună a Parisului, la Théâtre de l’Oeuvre, la care marele prozator Marcel Proust a avut o critică elogioasă.

Comedia „Mon héritier” (Moștenitorul meu).

“Care din ele?” (Laquelle … ?, Paris, 1930), comedie în trei acte, care s-a jucat, în anul publicării ei, la Studioul Teatrului Național din București, avându-i în distribuție pe Elvira Godeanu şi Nicolae Bălţăţeanu.

Urmează melodramele „Cine e nebun?” (pusă în scenă, în 1945, la Teatrul Municipal, în regia lui Constantin Georgescu, cu o distribuţie din care fac parte Ion Manolescu, Gh. Storin, Nicolle Verona, Margareta Papagoga) și „Ana visează” (montată în aceeaşi stagiune la Teatrul Naţional, în regia lui V. l. Popa).

Anton Bibescu a fost membru al Societății Autorilor Dramatici Români, începând din 1932. Este întâiul dramaturg român jucat la Londra, Berlin, Paris, Barcelona, Valencia, Viena și New York, pe Broadway.

Mircea Popescu