“Pandemia ucide vieți, dar la fel de trist este atunci când observăm că pandemia poate ucide și conștiințe”

-Interviu cu prof. dr. Viorel Piuitu

Reporter: Domnule Viorel Piuitu, ați scris și publicat câteva cărți care, așa cum s-a putut constata, au avut succes deosebit. Ce înseamnă asta pentru dvs?

Viorel Piuitu: Înseamnă în primul rând că am reușit să le transmit cititorilor mei niște informații care le-au trezit interesul. În al doilea rând, din perspectiva comună a mea și a editorilor mei, însemnă că am reușit să satisfacem exigențele unui public destul de larg, transmițând mesaje care au rezonat cu așteptările sale. 

Reporter: Cum apreciați interesul pentru carte și pentru cultură, în general, în această perioadă?

Viorel Piuitu: Așa cum era de așteptat, interesul pentru carte și pentru cultură a cunoscut un anumit recul, în această perioadă. Este firesc. Oamenii au fost afectați direct sau indirect de pandemia globală pe care o traversăm și în mod inevitabil prioritățile lor au fost îndreptate spre necesitățile vitale și spre siguranța personală. În situațiile de criză majoră cultura trece întotdeauna în plan secund. Dar ea găsește mereu forme de manifestare, chiar dacă nu mai are atât de mulți beneficiari ca în perioadele de normalitate.

Reporter: Aveți în viitor și alte proiecte culturale?

Viorel Piuitu: Sigur că da. Lucrez simultan la o carte de cugetări și la un tratat de filosofie patristică. Sunt cărți care, pe lângă aspectul literar și cultural, au din punctul meu de vedere și un substrat terapeutic, deoarece vreau să transpun în aceste cărți aspecte legate de o anumită soteriologie necesară traversării acestei perioade dificile pentru întreaga omenire. Va fi un ″dialog sufletesc″ deschis cu cititorii mei, pentru că voi expune teme care să reveleze aspecte esențiale legate de sensul existențial al omului, teme la a căror reflecție să ajute cititorul să transforme întunericul acestei perioade, în lumină dătătoare de speranță. Oamenii au fost greu încercați în această perioadă, iar noi ca oameni de cultură, avem obligația morală de a-i ajuta să își redescopere speranța, iubirea față de semeni, dragostea față de viață.

Reporter: În ce măsură credeți că această perioadă de pandemie pe care o traversăm a produs mutații la nivelul modului de gândire și raportare la viață a oamenilor?

Viorel Piuitu: Orice pandemie – și mai ales aceasta pe care o traversăm acum – provoacă, inevitabil, mutații atât în ceea ce privește modalitatea de gândire, cât și în ceea ce privește modul de viață al oamenilor. Teama produce întotdeauna modificări sufletești și comportamentale mai puțin productive. Iar prima consecință a traversării acestei perioade este dezvoltarea unui individualism exacerbat la nivelul fiecărui individ, precum și la nivelul fiecărei familii. Pandemia, la fel ca și războiul, provoacă însingurare, retragere din cotidian, reducerea legăturilor sufletești cu cei din jur, dacă nu, chiar mai rău, ruperea definitivă a lor. Aceste lucruri sunt explicabile, deoarece foarte mulți oameni au trecut prin multiple traume, unii dintre ei văzându-și întreaga familie decedând. Este greu să resetezi ulterior aceste aspecte, dar omenirea a avut mereu resurse să depășească marile încercări ale vieții. Eu personal cred că, în această grea încercare prin care trece întreaga umanitate, în final va învinge Binele din fiecare individ. Și mai cred un lucru: Cred că Dumnezeu are un plan bine întemeiat cu omenirea, iar acest plan nu poate avea decât o finalitate pozitivă, chiar dacă momentan este dificil pentru omul greu încercat de această pandemie să realizeze acest lucru. Noi, românii, ca popor ortodox, am avut mereu la dispoziție această resursă inepuizabilă și dătătoare de speranță a credinței în grija lui Dumnezeu pentru omenire și pot spune că nu am fost dezamăgiți.

Reporter: Ca profesor de filosofie, în ce măsură considerați că oamenii se raportează mai mult la valorile morale după ce au traversat această pandemie?

Viorel Piuitu: Acum este o perioadă de criză, iar raportarea la valorile morale este obstrucționată de nevoile individuale de bază, care sunt din ce în ce mai greu de satisfăcut. Din păcate individualismul și chiar egoismul estompează accesul oamenilor la valorile morale. Situația pandemică a generat schimbări majore la nivelul sistemului de valori morale al indivizilor, iar dacă în timp oamenii nu vor conștientiza acest aspect s-ar putea ca umanitatea să aibă tot mai mult de suferit. Pandemia ucide vieți, ceea ce este foarte tragic, dar la fel de trist este atunci când observăm că pandemia poate ucide și conștiințe. Omul moare definitiv, atunci când îi moare sufletul, când se leapădă de moralitate. La acest capitol, omenirea va da cel mai greu examen în perioada ce va să vină, dar sunt optimist că mai devreme sau mai târziu îl va trece cu bine.

A consemnat Mircea Popescu