Anul politic 2021 în Mehedinți

Anul 2021 a fost un an politic relativ slab în Mehedinți. Acest fapt a avut la bază două aspecte: pe de-o parte, în anul 2020 a fost an electoral, cu două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, iar, pe de altă parte, pandemia de Covid-19 prelungită și în anul 2021, a împiedicat într-o oarecare măsură organizarea de activități politice mai ample. Cu toate au fost existat câteva evenimente politice notabile.

Alegerea reprezentanților în cele două Consilii

Primul eveniment a avut loc chiar la începutul anului 2021 și a constat în formarea majorităților în Consiliul Județean Mehedinți și Consiliul Local Drobeta Turnu Severin. Întrucât alegerile locale din anul 2020 au avut loc târziu, la sfârșitul lunii septembrie, abia la începutul acestui an s-au format majoritățile și s-au ales vicepreședinții Consiliului Județean și viceprimarii din cadrul Primăriei Severin. Ionică Negru de la PSD și Ramona Cupă de la PMP au fost aleși noii vicepreședinți ai Consiliului Județean Mehedinți. Dacă Ionică Negru a mai fost vicepreședinte și în fostul Consiliul, surpriza a constituit-o Ramona Cupă. Această surpriză a fost cu atât mai mare cu cât Ramona Cupă nu a mai deținut nici o funcție publică aleasă, ea fiind aleasă pentru prima dată consilier județean la alegerile locale din luna septembrie a anului 2020, iar peste doar câteva luni a fost aleasă de colegii săi vicepreședinte al CJ Mehedinți. Această alegere a demonstrat că PMP Mehedinți este cea de-a treia forță politică din județ atât prin numărul de aleși locali, dar și prin această funcție de vicepreședinte al CJ Mehedinți.


În ceea ce privește alegerea celor doi viceprimari ai municipiului Drobeta Turnu Severin, competiția a fost una interesantă. Constantin Gherghe, fostul candidat la Primăria Severin din partea PRO România Mehedinți, s-a făcut de râs după ce a pierdut lamentabil competiția pentru funcția de viceprimar în care s-a înscris din postura de consilier local. Cei doi viceprimari care au fost aleși sunt Daniel Cîrjan, fost viceprimar și în mandatul trecut, și Cristian Mură, consilier local din partea PSD.

Alegeri pentru Primăria Obârșia de Câmp

Într-o singură localitate din județul Mehedinți, respectiv comuna Obârșia de Câmp, au avut loc alegeri parțiale în data de 27 iunie 2021, după ce fostul primar, ales la alegerile locale de anul trecut, Florea Stănaia, și-a pierdut mandatul în urma unei condamnări cu suspendare pentru fapte de corupție. Alegerile parțiale din comuna Obârșia de Câmp au fost caracterizate de o miză politică uriașă în care toți politicienii principalelor partide politice din județ s-au implicat cu toată forța pe parcursul desfășurării campaniei electorale, dar au fost prezenți  și în ziua votului. După o competiție foarte disputată, Marinela Dumitrele, candidat din partea PSD Mehedinți, a fost aleasă în funcția de primar al comunei Obârșia de Câmp, la diferență foarte mare de ocupantul locului secund, Nicolae Butaru, din partea PNL Mehedinți.

Virgil Popescu, reales președinte al PNL Mehedinți

Tot în vara acestui an, mai precis în luna iulie a fost Conferința județeană de alegeri a PNL Mehedinți.  Virgil Popescu, președintele în exercițiu și ministru al Energiei a fost reales, fără a avea contracandidat, pentru funcția de președinte al PNL Mehedinți. La eveniment a participat și Florin Cîțu, la acea vreme prim-ministru și candidat pentru funcția de președinte al PNL. Evenimentul politic al PNL Mehedinți a fost unul fără prea mare ecou în rândul mehedințenilor, în ciuda faptului că a participat și premierul Românei, acest aspect datorându-se nemulțumirilor cetățenilor pe fondul unei erodări accelerate a PNL ca principal partid de guvernământ.

De asemenea, tot în anul 2021, Daniel Cîrjan a fost reales în funcția de președinte al PNL Drobeta Turnu Severin, în cadrul unei Conferințe municipale de alegeri.

Ramona Cupă, aleasă președinte al PMP Mehedinți

Ultimul eveniment politic important din județul Mehedinți al anului 2021 a fost Conferința județeană de alegeri a PMP Mehedinți, care a avut loc în data de 12 septembrie. Președinte al PMP Mehedinți a fost aleasă Ramona Cupă, cea care deținea, de altfel, funcția de președinte interimar.  Cu acel prilej, PMP Mehedinți a transmis un mesaj clar de unitate, de acțiune politică și de implicare fermă în activitatea de partid și a administrației publice locale, acolo unde are reprezentanți. PMP Mehedinți este, în acest moment, cea de-a treia forță politică din județ atât raportat la numărul de aleși locali, dar și ca organizație politică. Din acest punct de vedere, Ramona Cupă are o mare responsabilitate în fruntea partidului, pentru că, prin performanțele electorale obținute și prin importanța aleșilor locali, PMP Mehedinți se conturează ca un partid de perspectivă, un partid care are toate premisele să se consolideze în viitor și unul care poate să joace un rol important pe scena politică mehedințeană. Din acest punct de vedere, PMP Mehedinți este un partid suficient de matur pentru a ști ce are de făcut în continuare și are un evident potențial de creștere politică în județ în perioada următoare, mai ales că beneficiază și de o conjunctură politică favorabilă la nivel județean, situație care îi permite să se afirme cu mai multă convingere pe scena politică mehedințeană. 

Mircea Popescu