Partidul Forța Dreptei, șanse minime în Mehedinți

Ultimul partid apărut pe scena politică românească este Partidul Forța Dreptei, formațiune înființată de fostul lider al PNL, Ludovic Orban. Chiar dacă este o formațiune nou-înființată, aceasta a apărut în sondaje cu un procent de aproape 2%. Este însă greu de crezut că poate avea o astfel de încredere chiar de la înființare.

Cu siguranță, în perioada următoare și în Mehedinți se va constitui un comitet de inițiativă, o organizație a Partidului Forța Dreptei, pentru că de fiecare dată se găsesc oameni care să se implice în politică, dispuși să-și asume un rol din care speră să câștige la alegeri. Chiar dacă Partidul Forța Dreptei este un partid exclusiv de lider, Ludovic Orban fiind un politician nu doar foarte experimentat, dar și cunoscut, nu cred că partidul său se va impune în județul Mehedinți. Există mai multe motive care conduc la o asemenea concluzie. Acest partid se va baza în principal pe electoratul liberal, nemulțumit fie de evoluția la guvernare a PNL, fie de relația cu anumiți lideri județeni, mai ales dacă își pierd anumite funcții.

În județ, PNL Mehedinți este totuși un partid suficient de bine consolidat și organizat, cu structuri locale solide. Din această perspectivă, Forța Dreptei are șanse mici, dacă nu chiar nule, să-și formeze organizații teritoriale în județ care să-i permită să spere la un rezultat mulțumitor la viitoarele alegeri. De asemenea, PNL Mehedinți are foarte mulți aleși locali, esențiali la scrutinele electorale, aleși care este puțin probabil că vor pleca. Asta nu înseamnă că nu pot exista anumite cazurile izolate, în care unii consilieri, de regulă locali, de comune, să nu se orienteze către noua formațiune politică.

Nu în ultimul rând, PNL este un partid aflat la guvernare, situație care este în defavoarea Partidului Forța Dreptei  în Mehedinți. O eventuală migrație dinspre PNL Mehedinți către partidul condus de Ludovic Orban s-ar putea produce doar dacă PNL ar ieși de la guvernare sau dacă în partid ar apărea o criză majoră, ale cărei consecințe pot duce la plecarea multor membri.

Și în condiții normale, Partidul Forța Dreptei ar putea să fie curtat de unii liberali din județ, chiar și de unii aleși locali, dar asta cred că se poate întâmpla doar în cazul unor nemulțumiți, frustrați că în urma formării coaliției cu PSD își pierd anumite privilegii, funcții, sau a unor aleși locali care nu mai au garanția că vor candida la viitoarele alegeri locali pe lista PNL Mehedinți.

Concluzia este una simplă: cât timp PNL Mehedinți se va afla la guvernare, șansa ca liberali importanți din județ să se orienteze către Partidul Forța Dreptei în județ este minimă. În aceste condiții, Partidul Forța Dreptei nu poate emite nici un fel de pretenție politică sau electorală în Mehedinți.

MirceaPopescu