USR – PLUS Mehedinți, o alianță care nu există

Anul electoral 2020 a fost primul an în care USR – PLUS Mehedinți a candidat la alegerile locale în județ. În 2016 exista doar USR, însă, deși noul partid a avut candidați și liste în anumite localități din țară pentru alegerile locale, în Mehedinți nu a avut candidați. A avut în schimb candidați la parlamentare, pentru Senat și Camera Deputaților, scrutin la care a obținut un rezultat foarte slab, chiar sub așteptări comparativ cu procentul pe care îl avea atunci la nivel național.

Timpul scurs de atunci părea să fie în favoarea acestui partid, deoarece, în opoziție, la nivel național, USR a crescut considerabil, mai ales după intrarea în alianță cu partidul Plus. Alegerile locale din luna septembrie a anului 2020 ar fi trebuit să fie momentul afirmării USR-PLUS Mehedinți în județ, însă această alianță și-a demonstrat limitele politice. Cu un candidat pentru funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin venit de la București, Elena Călin, USR-PLUS Mehedinți nu a reușit să obțină un rezultat care să-i permită să joace un rol important în administrația locală, ratând intrarea în Consiliul Local severinean. Pentru Consiliul Județean Mehedinți dezastrul a fost și mai mare.

Un astfel de rezultat era previzibil în condițiile în care USR-PLUS Mehedinți nu avea nici structuri teritoriale bine articulate, nici candidați de forță care să aducă voturi, iar acest lucru a fost reliefat de faptul că această alianță nu a obținut nici un primar comunal. Interesant este faptul că, dacă ar fi fost doar USR, acest partid ar fi intrat în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, pentru că obținuse peste pragul de 5% necesar, însă fiind vorba despre o alianță electorală, adică alianța USR-PLUS, era necesar un prag mai mare, de 7%. Astfel, datorită acestei alianțe, USR a ratat șansa de a intra în Consiliul Local.

După alegerile parlamentare de anul trecut, datorită faptului că această alianță a intrat la guvernare, fostul președinte al USR Mehedinți, Claudiu Chiriac, a devenit subprefect de Mehedinți. Este cea mai importantă funcție pe care USR-PLUS a primit-o în Mehedinți. Însă ea nu ajută absolut deloc alianța, pentru că aceasta este o funcție apolitică. Ideea este că, odată cu intrarea la guvernare, USR-PLUS ar fi avut o oportunitate să se consolideze în județ, datorită acestei poziții, însă perspectiva nu este una să dea mari speranțe acestei alianțe și așa foarte slabă în județ, cu atât mai mult cu cât se află și la guvernare, iar erodarea este inevitabilă.

În atari condiții, este greu de crezut că în perspectiva alegerilor din anul 2024, fie locale, fie parlamentare, USR-PLUS Mehedinți poate să spere la o posibilă afirmare în județ. Alianța nu are în prezent lideri, nu are organizații teritoriale bine structurate, dar, mai mult, nu are mesaj politic. Practic, USR-PLUS Mehedinți este o alianță care nu există în județ. Pe de altă parte, este puțin probabil că, în ciuda faptului că se află la guvernare, unii politicieni locali își vor  îndrepta atenția spre ea, pentru că, pe de-o parte, nu prea are ce să le ofere în contextul politic actual al județului, iar, pe de altă parte, nu cred în posibilitatea unei afirmări și a unui succes electoral la următoarele alegeri locale sau parlamentare. Din această perspectivă, cred că USR-PLUS Mehedinți nu are nici o șansă la următoarele alegeri din județ, așa cum nu a avut nici în anul electoral 2020, singurul său suport fiind doar votul politic, care, cu siguranță, se va diminua simțitor.

Mircea Popescu