Se va sacrifica electoral Constantin Gherghe de dragul unui partid sau a liderului său?

Mircea_Popescu_77

Posibilitatea ca fostul primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, să candideze pentru cel de-al treile mandat la alegerile locale de anul viitor nu este exclusă. Ea trebuie luată foarte serios.

Dacă se va hotărî să candideze, Gherghe o va face cel mai probabil din partea Pro România Mehedinţi, singura formaţiune din partea căreia poate candida, dar şi în virtutea prieteniei cu Adrian Duicu, de curând noul preşedinte al acestui partid.

Problema nu este dacă fostul primar va candida, ci ce şanse de reuşită ar putea avea această candidatură a sa.

Contextul politic şi electoral este cu totul diferit atât de alegerile locale din anul 2008, cât şi de cele din anul 2012, scrutinuri la care Gherghe era favorit şi se ştia cu exactitate că va obţine mandatul de primar. Refuzul de a mai candida la alegerile locale din anul 2016, ieşirea sa din viaţa publică şi politică severineană, faptul că nu s-au finalizat lucrările la noua centrală termică, lăsând în seama actualului primar să rezolve problema agentului termic cum poate, au făcut ca popularitatea fostului primar, altă dată la cote foarte mari de încredere, să scadă simţitor.

Cu toate acestea, Constantin Gherghe mai beneficiază de un suport electoral în rândul severinenilor, insuficient însă pentru a-i garanta succesul în alegeri.

În clipa de faţă, avem doi candidaţi cu şanse şi două partide mari în Severin. Cel mai probabil, actualul primar, Marius Screciu, va candida pentru un nou mandat din partea PSD Drobeta Turnu Severin, având, pe de-o parte, suportul unui partid mare, iar, pe de altă parte, posibilitatea să demonstreze că a făcut ceva în timpul mandatului. De partea cealaltă, Daniel Cîrjan va fi cu siguranţă candidatul PNL Drobeta Turnu Severin.

Toate calculele electorale arată că între Marius Screciu şi Daniel Cîrjan se va da bătălia pentru funcţia de primar al Severinului la alegerile de anul viitor.

Timpul este foarte scurt până la alegerile locale viitoare, iar Constantin Gherghe nu poate veni în faţa severinenilor în campania electorală decât cu două argumente: realizările din cele două mandate ale sale şi ce ar fi făcut mai bine dacă ar fi fost în continuare primar în locul lui Marius Screciu. Nu ştiu însă câtă credibilitate mai are la nivelul alegătorilor severineni.

În acest context, mi-e greu să cred că Gherghe va accepta o candidatură fără a avea garanţia că poate să obţină mandatul de primar. Asta înseamnă sinucidere electorală. Cu alte cuvinte, nu cred că fostul primar va intra în competiţie electorală la risc. Dacă totuşi Constantin Gherghe va candida în orice condiţii, ceea ce este puţin probabil, o va face pentru a băga partidul din partea căruia candidează în Consiliul Local, iar apoi să negocieze vreo funcţie de viceprimar, în situaţia în care numărul consilierilor şi conjunctura politică permit acest lucru. Sau de dragul preşedintelui partidului din partea căruia candidează.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *