Relansarea economică se face cu proiecte ambiţioase

Ion_Cupa_PMPRomânia are nevoie de curaj, ambiție și inteligență. Noul obiectiv de țară, în opinia mea, ar trebui să fie construcția unui model economic centrat pe producția internă. Industriile alimentară, chimică, petrochimică, îngrășăminte, utilaje agricole, alături de sectoarele energie, IT, agricultură ar trebui să facă obiectul unor investiții strategice.
Avem cca. 50 de miliarde de lei în bugetul pe acest an alocați investițiilor din fonduri publice. Acești bani trebuie puși la muncă astfel încât să antreneze o activitate productivă de multiplicare pe orizontala economică, ceea ce ar însemna supraviețuirea multor IMM-uri românești și a locurilor de muncă aferente.
Avem condiții (ridicarea restricțiilor de deficit bugetar la nivelul UE și  gradul relativ scăzut de îndatorare) pentru împrumuturi externe avantajoase, bani pe care ar trebui să-i investim în infrastructura rutieră, sănătate(spitale bine dotate), agricultură, mediu, digitalizarea administrației etc.
Relansarea, cu acești bani, a unor proiecte ambițioase precum autostrăzile (autostrada Transilvania dar și autostrada Sudului) prin negocieri directe cu constructorii români ar crea plusvaloare economică, locuri de muncă și o putere de cumpărare care să stimuleze oferta.
Extinderea de către Transgaz a rețelei de distribuție gaze naturale pentru populație ( Sudul țării are mare nevoie de asta) ar antrena forță de muncă și ar da comenzi pentru industrie si antreprenori.
Realizarea unor centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole(deci și în Oltenia), în cele producătoare de fructe ar antrena deasemenea, în mod masiv și direct,  forța de muncă, un număr de IMM-uri, firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacități de cazare, etc.
O investiție absolut necesară ( în Sudul Olteniei e urgent necesară!), care deasemenea poate fi făcută cu bani de la BERD sau Banca Mondială, este dezvoltarea sistemului național de irigații (decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații).Bătălia cu seceta rămâne o mare provocare căreia agricultura românească trebuie să-i facă față.
PMP va vota în favoarea Decretului prezidențial privind prelungirea stării de urgență.Nu sunt condiții acum pentru relaxarea măsurilor de distanțare socială. Avem nevoie de măsuri ferme pentru combaterea epidemiei si gestionarea eficientă a unităților sanitare.
În același timp am propus Guvernului un set de măsuri curajoase  pentru restartarea  economiei românești. Pentru că, dacă economie nu e, nimic nu va fi!

Ion Cupă
Deputat PMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *