PSD Mehedinți, în pole-position înaintea localelor

Odată stabilită data alegerilor locale, care va coincide cu alegerile europarlamentare din 9 iunie, partidele politice mehedințene au cam intrat cu pregătirile în linie dreaptă înainte de începerea oficiale a campaniei. Deja au fost anunțați unii candidați pentru cele mai importante funcții alese din administrația județeană și locală.

Înaintea începerii oficiale a campaniei, PSD Mehedinți este cel mai favorizat partid nu doar să câștige alegerile locale din acest an, ci să le câștige cu un scor mult mai mare decât în urmă cu 4 ani. La alegerile locale din anul 2020, PNL Mehedinți era singur la guvernare în județ, poziție care i-a permis să atragă de partea sa mulți primari social-democrați, dar și să abordeze campania electorală cu mai multe resurse umane, conferite de statutul de partid aflat la guvernare. Cu toate acestea, liberalii au pierdut alegerile, este adevărat, la o diferență mult mai mică decât alegerile precedente.

Acum, deși PSD și PNL sunt împreună la guvernare, diferența dintre cele două partide este evidentă. În vreme ce PSD Mehedinți a continuat în ultimii ani să se consolideze și mai mult în județ, PNL Mehedinți, dimpotrivă, și-a diminuat forța și capacitatea politică pe care o avea înaintea alegerilor din 2020. O astfel de situație conduce la un avantaj electoral net favorabil social-democraților care pornesc în această competiție electorală de pe o poziție foarte avantajoasă, neavând în acest moment vreun adversar care să le pună probleme.

Este greu de crezut dacă PSD Mehedinți va reedita performanța electorală din anul 2016, când a câștigat 55 din cele 66 de primării ale județului, însă este limpede că în acest an există o conjunctură electorală care îi permite să obțină un scor foarte bun la alegerile locale. Cert este că, așa cum există la nivel național, reliefat de toate sondajele de opinie, și în județul Mehedinți, PSD a devenit vioara întâi, iar PNL a continuat să piardă teren, de când cele două partide se află împreună în arcul guvernamental.

În aceste condiții, există un decalaj evident la nivelul județului între cele două partide, situație care nu doar că avantajează electoral PSD Mehedinți, dar și contribuie la un nou raport de forțe dintre cele două partide după consumarea alegerilor din acest an, atât la nivel local, cât și național, pentru că rezultatul alegerilor din județ are și o greutate pentru conducerea centrală a partidului.