PSD Mehedinți apără în județ reduta social-democrată în cea mai grea confruntare electorală. Marea bătălie politică începe de acum încolo

PSDMMHPSD Mehedinți a câștigat în județ și turul 2 al alegerilor prezidențiale, cu un procent de 52%, la o diferență de 4.658 de voturi în fața PNL Mehedinți. Și în Drobeta Turnu Severin PSD s-a impus, însă la o diferență mai mică, respectiv aproape 300 de voturi peste candidatul PNL.

Cu foarte mici diferențe, a fost o reeditare a primului tur, ceea ce înseamnă că electoratul mehedințean care a votat în primul tur cu alți candidați s-a împărțit cam în mod egal între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

Turul 2 al acestor alegeri a fost cea mai dificilă competiție electorală a PSD Mehedinți, fiind, totodată, și una atipică din ultimii 30 de ani. Pentru că dacă la toate celelalte alegeri de acest tip candidatul PSD, oricare ar fi fost acesta, era favorit, de data aceasta totul a stat sub semnul imprevizibilului, dovadă fiind diferența foarte mică.

De altfel, până la aceste alegeri, doar o singură dată un candidat al dreptei s-a clasat pe primul loc în primul tur. Acesta a fost Traian Băsescu în anul 2009 în confruntarea cu Mircea Geoană, însă diferența a fost foarte mică, de aproape 2 procente. Acum diferența dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă a fost mult mai mare în primul tur, iar din acest motiv exista posibilitatea reală ca alegerile să fie pierdute în ultimul act al competiției.

În urma acestui rezultat, PSD Mehedinți continuă să rămână principala forță politică a județului, însă adevărata bătălie politică cu PNL Mehedinți începe de acum încolo. Evident, votul acordat președintelui Klaus Iohannis în județul Mehedinți nu este un vor pentru PNL, însă este evident că PNL Mehedinți începe să devină un adversar mult mai puternic decât era până acum.

Alegerile locale și parlamentare de anul viitor vor diferi mult de alegerile prezidențiale din acestă toamnă, pentru că acolo se aleg oamenii, însă este cât se poate de limpede că aceste confruntări vor fi mult mai dificile, cu atât mai mult cu cât PNL rămâne la guvernare.

PSD Mehedinți are însă capacitatea să gestioneze situația din interiorul partidului în noua realitatea politică existentă în acest moment la nivelul județului, mizând, evident, pe faptul că are realizări notabile în administrația județeană și locală, dar și pe inerenta erodare a PNL la guvernare.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *