PSD Mehedinți a câștigat cea de-a patra bătălie electorală în județ în fața PNL Mehedinți. Unde s-a făcut diferența și care sunt implicațiile ultimului vot

PSD_MhPSD Mehedinți a câștigat alegerile prezidențiale din județ și din municipiul Drobeta Turnu Severin. Este cea de-a patra bătălie electorală în județ în fața PNL Mehedinți din ultimii trei ani pe care o câștigă, respectiv alegerile locale și parlamentare din anul 2016, alegerile europarlamentare și prezidențiale din acest an. Evident a fost o victorie a PSD Mehedinți, în ansamblul său, pentru că implicate în această competiție au fost toate structurile politice ale partidului.

Alegerile prezidențiale din acest an au fost cel mai dificil examen electoral pentru PSD Mehedinți, deoarece acestea au fost, pe de-o parte, după ieșirea PSD de la guvernare în urma unei moțiuni de cenzură, iar, pe de altă parte, pentru că președintele Klaus Iohannis era mult mai bine poziționat la nivelul încrederii de care se bucură, comparativ cu Viorica Dăncilă.

Cred că rezultatul obținut de PSD Mehedinți în aceste alegeri, chiar dacă la o diferență mult mai mică față de scrutinul europarlamentar, se datorează unei bune implicări organizatorice. PSD Mehedinți rămâne în continuare principala forță politică a județului prin aceea că are capacitatea de a-și mobiliza propriul electorat, fapt care s-a observat la toate alegerile recente. Pe de altă parte, conform unor zvonuri, primarii din județ au rămas fideli partidului din partea căruia au fost aleși.

Nu e mai puțin adevărat că președintele PSD Mehedinți, Aladin Georgescu, a ajutat acești primari să facă ceva pentru comunitățile lor prin proiecte cu fonduri europene și guvernamentale, demersuri administrative care s-au regăsit în infrastructura rutieră a județului, dar și în alte lucrări de modernizare a comunelor și orașelor județului. În ultimii ani au fost atrași foarte mulți bani în județul Mehedinți, iar aceste investiții s-au datorat administrației județene și locale conduse de aleși locali ai PSD.

Din acest punct de vedere, cred că diferența s-a făcut atât printr-o mobilizare foarte bună a propriului electorat făcută la vot, făcută de PSD Mehedinți, dar și prin ce a făcut pentru comunitățile locale.

Votul la primul tur al alegerilor prezidențiale a avut ca implicații politice consolidarea poziției PSD Mehedinți în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor. Dacă PSD Mehedinți își păstrează în continuare acest bazin de votanți, la care se adaugă și inevitabila erodare a PNL la guvernare (toate guvernele din 1990 până în prezent s-au erodat la guvernare, pentru că nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, orice ai face sau ai vrea să faci), i-ar putea aduce succesul la viitoarele alegeri locale.

Este limpede că votul acordat de alegătorii mehedințeni candidatului Viorica Dăncilă a fost un vot politic, reliefat de realizările aleșilor locali. Iar acest aspect s-a observat cel mai bine în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde PSD a depășit PNL cu două procente. Acest scor îi conferă primarului Marius Screciu oportunitatea reală de a pleca deja favorit în câștigarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului.

Mircea Popescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *