Proiectul pilot de încălzire a Severinului, un succes

Cirjan_proiectS-a încheiat cu succes proiectul pilot privind asocierea între Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică și S.C. Mehedinți Gaz S.A. în vederea asigurării agentului termic pentru 480 de apartamente aferente punctului termic de la ANL, proiect pilot inițiat de ministrul Economiei Virgil Popescu și aprobat în Consiliul Local ca urmare a unui proiect al consilierilor liberali!
În perioada 06.03.2020-06.04.2020, SPAET în asociere cu SC Mehedinți Gaz SA au asigurat căldura pentru 480 de apartamente prin intermediul a două cazane montate punctul termic de la ANL, care se alimentează cu gaz, costurile pentru întreaga aparatură dar și pentru racordarea punctului termic la rețeaua de gaze naturale au fost suportate de Mehedinți Gaz.

„În perioada de o lună de zile energia termică consumată este de 405 Gigacalorii și rezultă un cost de producție al gigacaloriei la ieșirea din cazan de 215,9941 lei fără TVA și 257,0330 lei cu TVA.
Costul de producție al gigacaloriei pe platforma Termo în această iarnă a fost de 478,59 lei, adică dublu față de costurile de producție de la microcentrala pe gaz.
Comparație între cele două soluții de producere a energiei termice:
–    Microcentrală:257,0330 lei gigacaloria la care se adaugă costul de distribuție între punctul termic și apartamente de 81,6102 lei, rezultând prețul la consumator fără subvenie de 338,8417 lei gigacaloria;
–    Centrala Termo:478,59 lei gigacaloria la care se adaugă costul de distribuție între punctul termic și apartamente de 81,6102 lei și costul de transport între centrala termică și punctele termice de 31,8087, rezultând prețul la consumator fără subvenție de 592,0689 lei gigacaloria.
Astfel, pentru a obține prețul de 292 lei pe gigalorie pe care îl plătește populația, subvenția pe gigacalorie acordată de Primăria municipiului a fost de 300 de lei în cazul centralei termice de la Termo și 46 de lei în cazul microcentralei, rezultând o economie la bugetul local de 254 lei/gigacalorie și aproximativ 1 miliard de lei pe lună doar la punctul termic de la ANL.
Concluziile sunt clare: acest proiect pilot este un succes, atât din punct de vedere al costurilor gigacaloriei, cât și din punct de vedere al calității energiei termice furnizate, și reprezintă fără dubiu cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin”, a declarat viceprimarul Daniel Cîrjan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *