Povestea in culori cu aparatul foto a unui ,,morosan adoptat”

Costel_Ciobanu
Costel Ciobanu, un bucureştean pasionat de fotografie, în vârstă de 48 de ani, a părăsit Bucureştiul în anul 2004, mutându-se în comuna Ocna Şugatag din Maramureş. În urmă cu trei ani şi-a redescoperit pasiunea pentru fotografie, imortalizând, prin obiectivul aparatului foto, frumuseţile acestui minunat colţ al României.

A primit de la bunicul său un Kodak din anul 1914

Kodak
Costel Ciobanu spune că pasiunea pentru fotografie o avea de mic, iar aceasta i-a fost insuflată de bunicul său, cel care i-a dăruit primul aparat foto, un Kodak fabricat în 1914. Aşa a început povestea sa în culori. „Pasiunea pentru fotografie o am din copilărie. Bunicul meu a reuşit să mi-o insufle, el fiind primul care m-a dotat cu un aparat foto: un Kodak fabricat în 1914. Din păcate, bunicul meu a trecut în nefiinţă înainte de a începe să practic din nou fotografia. S-ar fi bucurat enorm. În mod intensiv, m-am apucat de fotografie recent, de circa 3 ani. Un puternic efect asupra mea l-a avut câţiva fotografi de actualitate. Aş aminti aici pe Sorin Onişor, Toma Bonciu şi Mircea Bezergheanu”, a declarat Costel Ciobanu.

Fotograful stabilit în Maramureş este fascinat de această zonă pe care doreşte să o descopere, să o imortalizeze şi să o împărtăşească şi celorlalţi.

Pentru Costel Ciobanu, fotografiile pe care le realizează trebuie să transmită un anumit simţământ. Doreşte să identifice cât mai multe zone, de o frumuseţe rară, pe care să le redea prin intermediul fotografiilor pe care le realizează. Aşa a descoperit un minunat loc din Maramureş, o creaţie a naturii, reprezentând o poiană sub forma unei inimi, înconjurată de pădure: Poiana inimii. “Îmi place să surprind prin obiectivul aparatului foto tot ce contribuie la starea mea sufletească, încerc ca fotografiile mele să nu fie doar simple imagini, ci să transmită ceea ce am simţit personal atunci când le-am realizat. De foarte multe ori, am plecat să fotografiez şi m-am întors acasă fără nici un cadru, deoarece nu am găsit în interiorul meu acea stare care să surprindă ceva. Maramureşul, prin excelenţă, oferă o întreagă paletă fotografică: de la ţăranul ars de soare de atâta muncă , până la tinerii îmbrăcaţi în port popular în zi de sărbătoare. Iar de peisaje ce să mai vorbim, aici Maramureşul excelează. Recent am descoperit, cu totul întamplător, în Maramureş, o deosebită – am denumit-o după configuraţia pe care o are – <<Poiana inimii>>. În ţară, doar într-un singur loc mai găseşti o astfel de poiană, în zona Alba Iulia. Am descoperit-o anul acesta în luna aprilie. Nu este cunoscută, pentru că este într-o zonă greu accesibilă şi vizibilă doar de pe un anumit deal, deoarece după cum vedeţi se află în pădure. Eu am urcat pe acel deal să fotografiez Vârful Pietrosul, când am descoperit această minunăţie”, a povestit fotograful maramureşean.

Poiana_Inimii

„Pentru mine, fotografia este un mod de viaţă”

Pentru realizarea fotografiilor, Costel Ciobanu nu-şi planifică un anume itinerar, ci face aceste fotografii atunci când simte că ceea ce vede, îi transmite ceva. Fotograful ,,moroşan adoptat”, aşa cum îi place să se denumească, spune că pentru el fotografia e un mod de viaţă, nu o activitate de pe urma căreia să obţină beneficii materiale. Costel Ciobanu îşi ia aparatul foto, când prinde timp liber, iar seara când ajunge acasă editează fotografiile, arzând de nerăbdare să împărtăşească şi cu ceilalţi bucuria imaginilor surprinse. Deşi realizează fotografii de o frumuseţe deosebită, Costel Ciobanu nu a câştigat premii notabile, participând doar la câteva concursuri. Cu modestie spune că cel mai mare premiu câştigat, a fost ,,bucuria celor care mă urmăresc, comentariile lor şi faptul că pot contribui cumva la bucuria lor de zi cu zi”.
Până în prezent nu a editat niciun album, însă de puţin timp şi-a stabilit ca proiect realizarea unui album, sperând ca în cel mai scurt timp aceasta să vadă lumina tiparului. Costel Ciobanu şi-ar dori să ajungă un mare fotograf, însă bucuria acestei împliniri trebuie să fie complementară şi cu bucuria celor din jurul său. „Aş fi lipsit de modestie să spun că nu-mi doresc să ajung un nume în fotografie, dar, dacă acest nume vine odată cu fericirea celor din jurul meu, cu atât mai bine”, conchide fotograful stabilit în Maramureş.

 

Galerie foto Costel Ciobanu

foto1foto2foto3foto4foto5foto6foto7foto8foto9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *