Posibile modificări în ierarhia politică din Mehedinți

Intrarea PSD la guvernare va schimba radical raportul de forțe politice în județul Mehedinți în perioada următoare, situație care, în mod sigur, va avea consecințe și la scrutinul local din anul 2024.

Mai întâi, prin această intrare la guvernare, PSD Mehedinți își va consolida și mai mult poziția politică în județ. Este adevărat că social-democrații mehedințeni domină de ani buni scena politica și electorală mehedințeană, motiv pentru care nu au avut nici un fel de probleme la ultimele scrutine, nepunându-se problema câștigătorului.

Cu toate aceste, anul electoral 2020 a fost unul în care PNL Mehedinți a avut o revenire, aceasta fiind datorită în principal faptului că partidul se afla la guvernare. Mai exact, anumiți primari social-democrați au decis să candideze pe listele PNL Mehedinți, probabil atrași de perspectiva sigură a rămânerii la guvernare a PNL, ceea ce a făcut ca liberalii să reducă diferența comparativ cu alegerile din 2016. Chiar și în aceste condiții, PSD Mehedinți a câștigat atât alegerile locale, cât și alegerile parlamentare din anul 2020.

Rămas la guvernare și după alegerile din anul 2020, PNL Mehedinți și-a pus mari speranțe în câștigarea statutului de principală forță politică a județului. Aceasta cu atât mai mult cu cât liderul său, Virgil Popescu, și-a păstrat calitatea de ministru, de această dată ca ministru al Energiei. Situația era una extrem de favorabilă cu atât mai mult cu cât PNL Mehedinți deținea toată putere în județ emanată de Guvern, pentru că USR Mehedinți, partenerul de guvernare, nu conta absolut deloc pe plan local. De altfel, Virgil Popescu a și anunțat cu prilejul Conferinței județe interne de alegeri din vara acestui an că obiectivul politic principal al PNL Mehedinți este câștigarea tuturor alegerilor în județ în anul 2024, obiectiv îndrăzneț, însă puțin probabil de realizat chiar și în ipoteza în care PNL rămânea singur la guvernare.

În actualul context, evident nedorit de PNL Mehedinți, situația se schimbă semnificativ. Pentru că acum nu este vorba doar de împărțit funcții în județ, ci și de o consolidare și mai mare a PSD Mehedinți. Dacă în urmă cu doar câteva luni, PNL Mehedinți părea pe cai mari în județ, fluturând proiecte economice și politice ambițioase pentru județ, acum se văd în postura de a guverna local alături de PSD Mehedinți, situație care, în mod evident, îi slăbește atât forța politică, dar și posibilitatea de a-și atinge obiectivul politic stabilit, acela de a câștiga viitoarele alegeri.

Acest aspect își va pune amprenta și asupra evoluției politice viitoare, pentru că nu ar fi exclus ca anumiți primari trecuți anul trecut de la PSD Mehedinți la PNL Mehedinți să încerce o apropiere de social-democrați în perspectiva viitoarelor alegeri, poate chiar să revină, fapt care ar crea un avantaj electoral pentru social-democrați.

Mircea Popescu