Portret de dascăl: Gheorghe Bazacov (1904-1978)

Gheorghe_BazacovDintre profesorii care au predat matematica în Liceul Traian, peste 30 de ani, Gheorghe Bazacov a rămas în memoria foştilor elevi şi a celor care l-au cunoscut ca un om integru şi incoruptibil.

Gheorghe Bazacov s-a născut în Turnu-Severin, în anul 1904, luna februarie, ziua 1, având ca părinţi pe Stancu şi Floarea Bazacov, care au locuit în strada Unirii, Nr. 91, în casa lor proprie. A învăţat carte la Şcoala primară de băieti nr 3 şi a continuat la Liceul Traian din localitate, iar studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti – Secţia matematici. În anul 1927 a obţinut diploma de licenţă în matematici şi a fost numit, provizoriu, profesor la catedra de matematici de la Şcoala Normală din Turnu-Severin, unde a funcţionat 3 ani. Tot în această perioadă şi-a satisfăcut şi stagiul militar la Regimental 37 artilerie din localitate.

În 1930 şi-a trecut examenul de capacitate şi a fost numit profesor titular tot la Şcoala normală de băieţi din Turnu-Severin, dar aceasta s-a desfiinţat în acelaşi an şi a fost transferat la Şcoala superioară de comerţ din localitate, unde a funcţionat până în 1936, când, la cerere, a fost transferat la Liceul Traian, unde a profesat până în anul 1964, când a fost pensionat.

În anul 1933 s-a căsătorit cu Elisabeta Petrovici Petrescu şi s-a mutat în locuinţa ei din strada Adrian nr. 119, unde a locuit până la stingerea sa din viaţă, în 1978, luna noiembrie. A avut o fiică, Rodica, tot profesoară de matematică, dar s-a stins din viaţă prea timpuriu lăsând în urma ei o fiică.

Pensia stabilită în 1964 nu i-a fost suficientă profesorului Bazacov pentru întreţinerea sa şi a soţiei sale care nu a avut niciodată serviciu, motiv care l-a determinat să apeleze la supliniri în liceele din Turnu-Severin – câte o jumătate de normă. Astfel în anul şcolar 1965-1966 a suplinit o jumătate de normă de matematică la Liceul Industrial Nr.1 (actualul Colegiu “Domnul Tudor”), între 1966-1969 a suplinit la Liceul Economic, iar din 1969 până în 1972 a suplinit jumătate din norma de matematică a subsematului la Liceul “Traian”.

Gheorghe Bazacov s-a remarcat ca un mare profesor şi prin pasiunea sa pentru crearea de probleme de geometrie pe care le-a publicat în revista “Gazeta matematică”. Multe din acestea au fost publicate în culegerile de probleme de geometrie care au apărut (în special în culegerea de geometrie a prof. C. Ionescu Tiu), şi chiar în manualele şcolare de geometrie. Datorită naturaleţii sale – problema cu aşezarea echerelor în diferite poziţii – a apărut cu figurile rezultate din conţinut pe coperta unei gazete matematice, precum şi pe a Caietului de matematică – supliment al revistei şcolare “Columna”, număr festiv dedicat Centenarului Liceului Traian, în mai 1983.

Profesorul Bazacov a compus probleme şi pentru olimpiadele de matematică ale elevilor: în anii 1957 şi 1962 pentru clasa a VIII-a, în anii 1957, 1958, 1967 şi 1970 pentru clasa a IX-a, iar în anii 1963, 1966 şi 1969 pentru clasa a XI-a. În anul şcolar 1962–1963 a condus colectivul de profesori de matematică din care a facut parte şi subsemnatul, pentru studiul manualelor de geometrie analitică de clasa a XI-a (autori: C. Coşnita şi Gh. D. Simionescu) în vederea alegerii celui mai potrivit pentru predarea la clasa. A  fost recomandat în concluziile studiului manualul lui Gh. D. Simionescu după care s-a predat la clasa a XI-a timp de peste 20 de ani. Acest lucru a fost evidenţiat în “Gazeta matematica”, seria A din 1964.

Profesorul Bazacov a fost membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi preşedinte al filialei sale din Turnu–Severin până când a fost pensionat. Datorită pregătirii şi competenţei sale profesionale a făcut parte din comisiile de examinare a elevilor la etapele finale ale olimpiadei de matematică când se susţinea şi proba orală, ca de exemplu în 1964.

Profesorul Bazacov a introdus în Liceul Traian un principiu pedagogic major după care trebuie să ne călăuzim în activitatea noastră: “Fiecare elev să aibă bucuria unui rezultat în munca sa”. A fost si regizor al formaţiei de teatru a profesorilor din Turnu-Severin şi, totodată, un foarte bun fotograf.

Profesorul Gheorghe Bazacov a trecut în lumea umbrelor în noiembrie 1978, dar a rămas viu în inimile foştilor elevi şi în ale celor care l-au cunoscut. Liceul Traian si filiala Mehedinţi a Societăţii de ştiinte matematice din România i-a omagiat personalitatea şi activitatea sa în cadrul sedinţelor din 27 ianuarie şi, respective, 28 ianuarie 1994, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la naşterea sa.

Profesorul Gheorghe Bazacov este considerat ca unul dintre cei mai buni profesori de matematică ai Liceului Traian din perioada anilor în care a activat ca professor la acest liceu.

Viorel SAHAGIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *