PNL Mehedinți, într-o situație nedorită

Perspectiva foarte probabilă de a fi format un guvern PSD-PNL va schimba foarte mult politica din județul Mehedinți, întrucât cele mai importante două partide din județ vor pune în practică deciziile luate de către Guvernul României.

De exact doi ani de zile, din anul 2019, PNL se află la guvernare. Acest fapt a făcut posibil ca în județ PNL Mehedinți să fie partidul care deținea cele mai multe funcții publice de conducere. Chiar și după scrutinul parlamentar din anul 2020, când s-a format un guvern de coaliție, acest aspect nu s-a reflectat asupra județului Mehedinți. Pentru că, deși USR-PLUS făcea partea din coaliția de guvernare, la nivelul județului Mehedinți această formațiune politică nu a obținut mai nimic în ceea ce privește funcțiile de conducere. Cea mai importantă funcție a USR-PLUS abținută a fost aceea de subprefect al județului, prin Claudiu Chiriac, funcție care era nesemnificativă, în condițiile în care PNL Mehedinți deținea funcția de prefect și una de subprefect.

Cu intrarea PSD la guvernare, situația se schimbă radical. Teoretic, la nivelul județului Mehedinți toate funcțiile din serviciile deconcentrate, adică acelea care sunt în subordinea ministerelor, ar trebui împărțite în mod egal. Asta și datorită faptului că, așa cum a ieșit la votul pentru alegerile parlamentare de anul trecut, PSD și PNL Mehedinți au obținut nu numai toți cei 6 parlamentarii ai județului Mehedinți, câte 3 de fiecare partid, dar și o diferență nu foarte mare de voturi, respectiv cca 6000 de voturi mai mult în favoarea social-democraților.

Timp de 2 ani de zile, președintele PNL Mehedinți, deputatul Virgil Popescu, ministru în toate guvernele liberale, a fost politicianul care a decis tot în ceea ce privește politica Guvernului raportată la județul Mehedinți. Chiar și în coaliția cu USR, ministru Virgil Popescu a deținut supremația în județ, pentru că USR-PLUS Mehedinți nu doar că a obținut un scor electoral slab, dar nici nu exista ca forță politică în județ. Această a făcut ca USR-PLUS Mehedinți să nu conteze absolut deloc în județ, nici în ceea ce privește relația cu PNL Mehedinți, dar nici să emită pretenții în atribuirea unor funcții de conducere pe plan local.
În situația în care va trebui să împartă puterea cu PSD Mehedinți în județ, ca urmare a formării unei coaliții guvernamentale între cele două partide, lucrurile se complică. PNL Mehedinți va fi cu siguranță într-o situație neplăcută și, în același timp, nedorită, pentru că nu va mai fi singurul partid care decide în județ, iar PSD Mehedinți este în acest moment cel mai mare partid politic din județ, poziție din care, în mod sigur și corect, va avea un cuvânt greu de spus. Asta înseamnă că PNL Mehedinți nu poate fi vioara întâi în alianța cu PSD Mehedinți în județ.

Mircea Popescu