PMP Mehedinţi, o soluţie politică pentru Marius Bălu

Marius_BaluMarius Bălu a fost un lider politic de anvergură al judeţului, însă evoluţia sa, dar mai ales contextul politic din ultimii ani, i-au pus capăt unei cariere ce părea una de perspectivă. Anul 2016 a fost cel mai nefast an din toată cariera sa politică, a fost anul în care Marius Bălu a pierdut totul.

Fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, senator, Marius Bălu a ajuns, după consumarea celor două tipuri de scrutin de anul trecut, în situaţia de a fi un politician total neînsemnat şi a cărui relansare este imposibilă, cel puţin teoretic, în perioada următoare.

Marius Bălu a fost, fără îndoială, un perdant al scrutinului local din data de 5 iunie 2016. Desemnat drept candidat al PNL Mehedinţi pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, lui Marius Bălu i s-a spulberat acest vis, întrucât liberalii au obţinut doar 11 consilieri judeţeni dintr-un total de 31. La debutul campaniei electorale Marius Bălu era foarte încrezător atât în şansele PNL Mehedinţi de a câştiga alegerile, cât şi în posibilitatea de a reveni în funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi.

Probabil Marius Bălu a mizat pe faptul că beneficiază de susţinerea unui partid mare şi vine din postura de candidat al unui partid de opoziţie. Însă PNL Mehedinţi nu i-a putut oferi acest sprijin politic. De fapt, PNL Mehedinţi şi Marius Bălu au pierdut alegerile în judeţ nu pentru că nu au venit cu un mesaj electoral convingător pentru alegători, ci şi pur şi simplu pentru că PSD Mehedinţi este un partid mult mai bine organizat în teritoriu.

Faptul că nu şi-a recâştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi la alegerile locale din 5 iunie 2016 nu a constituit o mare supărare pentru Marius Bălu. În toamnă urmau să aibă loc alegerile parlamentare, iar Marius Bălu avea toate şansele să-şi păstreze mandatul de senator. De altfel a şi fost propus primul pe lista pentru Senat a PNL Mehedinţi la scrutinul parlamentar din data de 11 decembrie 2016. Teoretic, obţinerea acestei funcţii în condiţiile în care se alegeau doi senatori.

Cum PSD şi PNL Mehedinţi erau cele mai mari paride ale judeţului, acestea urmau să-şi împartă cele două posturi de senator. Scorul foarte slab obţinut de PNL Mehedinţi la alegerile parlamentare de anul trecut, aproape 19%, a fost insuficient pentru ca PNL Mehedinţi să obţină un post de senator şi unul de deputat, aşa cum estimase.

În urma votului, PNL Mehedinţi a obţinut doar un post de deputat, funcţie adjudecată de preşedintele partidului, Virgil Popescu. Celălalt post de senator i-a revenit lui Ionuţ Sibinescu, candidatul ALDE Mehedinţi, care a obţinut un procent cu mult peste media partidului pe ţară. A fost o surpriză total neplăcută pentru Marius Bălu, care era convins că-şi va păstra mandatul de senator şi în următoarea legislatură.

O soluţie politică

Marius Bălu are şanse reale să-şi relanseze cariera politică numai dacă găseşte o posibilitate prin care să se afirme ca reprezentant al opoziţiei în judeţ. Nu cred că poate să o facă eficient din interiorul PNL Mehedinţi. De fapt, este impropriu spus că Marius Bălu este liberal, chiar dacă activează în interiorul acestei formaţiuni politice.

În PNL Mehedinţi Marius Bălu nu mai poate fi considerat un lider, mai ales acum când nu mai deţine nicio funcţie publică aleasă. O soluţie politică pentru Marius Bălu ar fi PMP Mehedinţi, partidul foştilor săi colegi din fostul PDL. În PMP Mehedinţi, Marius Bălu ar putea deveni nu doar un lider al acestui partid, ci şi unul al opoziţiei mehedinţene.

PMP Mehedinţă traversează de o bună bucată de timp o criză profundă atât de imagine, dar şi de lider. Este un partid ca şi inexistent după ce tandemnul Constantin Gherghe – Gabriela Dobrotă a preluat conducerea sa.

În aceste condiţii, Marius Bălu are chiar şansa să devină într-un timp foarte scurt chiar preşedintele partidului. Aici ar putea regăsi si spritul fostului PDL Mehedinţi, partid în care s-a afirmat şi în care a cunoscut cele mai mari succese politice şi electorale.

Şi mai este o nuanţă: Marius Bălu este născut în aceeaşi zi şi lună, 4 noiembrie, cu preşedintele PMP, Traian Băsescu.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *