Sursa foto: site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale
Performanţa de excepţie obţinută de Iulia Mitrache, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost amintită de Ministerul Educaţiei Naţionale, ca o dovadă a faptului că eleva din Mehedinţi a reprezentat România. Iulia Mitrache a obţinut Menţiune (HONORABLE MENTION) la cea de-a 26-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie desfăşurată în perioada 23-27 mai 2018, la Bar, în Muntenegru.
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, pe propriul site, un comunicat de presă, însoţit de o fotografie cu elevii şi profesorii români care au participat la această competiţie internaţională, în care menţionează performanţa obţinută de elevii români, tema abordată, numărul elevilor şi continentele din care provin.
“Lotul olimpic de filosofie a obţinut două menţiuni la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie (IPO), desfăşurată în perioada 23-27 mai în localitatea muntenegreană Bar. Performanţa a fost realizată de elevii Iulia Natalia Mitrache (Colegiul Naţional „Gheorghe Țiţeica” din Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinţi) şi Ștefan Capmare (Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Oneşti, jud. Bacău). Cei doi liceeni au fost selectaţi în urma rezultatelor înregistrate la Olimpiada Naţională de Filosofie (premiul I şi premiul al II-lea) şi la testul de limbă străină. Tema generală a competiţiei din acest an a fost Environment (Mediu înconjurător) şi a prilejuit prezentări şi dezbateri academice, atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii prezenţi. La evaluarea lucrărilor au participat prof. Elena Florina Oţet (Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti), membru fondator al competiţiei şi membru al juriului internaţional şi prof. Eugen Stoica, membru al juriului şi comitetului internaţional. Anul acesta au participat peste 100 de concurenţi din 50 de ţări (Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud). Olimpiada Internaţională de Filosofie a fost înfiinţată în 1993 la iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate ediţiile organizate până în acest moment şi a găzduit de două ori această olimpiadă: în 1998, Braşov, şi în 2008, la Iaşi. Ediţia următoare a IPO se va desfăşura în Italia”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Mircea Popescu