Miza uriașă a alegerilor din Mehedinți, localele cu cea mai mare încărcătură politică

Mircea_Popescu_77Alegerile locale stabilite a se desfășura în data de 27 septembrie anul aceasta, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut în evoluția Covid-19, sunt extrem de importante pentru toate partidele politice mehedințene. Poate mai mult ca la alte alegeri, scrutinul din acest an din Mehedinți are o miză politică uriașă. Iar aceasta deoarece principalele funcții publice alese, președintele Consiliului Județean Mehedinți, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, primarii orașelor din județ – toate alese în mod uninominal și într-un singur tur de scrutin -, sunt mai disputate ca oricând.

Din acest punct de vedere, consider că alegerile locale din acest an vor fi cele mai disputate și cu cea mai mare încărcătură politică, un scrutin care pe care și în care se va arunca în luptă tot arsenalul de care dispun.

Practic, în acest moment, spre deosebire de alte alegeri la care se cam știau învingătorii cu mult timp înaintea votului, nu se poate avansa niciun câștigător cert. Contribuie la această situație în primul rând o realitate politică și electorală mult mai echilibrată, pentru că în contextul politic existent la nivelul județului Mehedinți este cât se poate de limpede că s-a produs o transformare radicală. Evident, a contribuit la aceasta faptul că PNL este la guvernare. În aceste condiții, PNL Mehedinți a reușit să atragă câțiva primari social-democrați, unii dintre ei nemulțumiți de statutul lor în partid, alții sperând că pot obține un sprijin consistent din partea PNL, ca partid de guvernământ.

Fără îndoială că acești primari nu au fost atrași de doctrina liberală, ci de poziția președintelui PNL Mehedinți, Virgil Popescu, ministru al Economiei, Mediului de Afaceri și Turismului. Nu e mai puțin adevărat că și ministrul Virgil Popescu are nevoie de astfel de primari, pentru că, în foarte multe comune, nu avea în propriul partid candidați care să se opună cu succes multor primari social-democrați în funcție. Chiar și aceste condiții, PSD Mehedinți și-a păstrat suficienți primari, cu care poate să facă diferența, în situația în care lucrurile rămân la acest stadiu și nu mai există plecări spre PNL, fie spre alte partide. Cert este însă faptul că PSD Mehedinți nu mai este în situația de a câștiga cu o diferență foarte mare, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 4 ani, deși rămâne în continuare favorit la câștigarea scrutinului local.

Din urmă vine puternic PMP Mehedinți, pentru care alegerile locale din acest an sunt, de asemenea, o miză foarte mare, motiv pentru care noua conducere a partidului dorește să-și atingă obiectivul electoral propus, adică un procent de peste 10%, scor realizabil în contextul politic actual al județului. Dacă PMP Mehedinți reușește un astfel de procent, poate încurca mult ecuația electorală și post-electorală, devenind un actor politic important pe scena mehedințeană.

Nu este de neglijat nici Pro România Mehedinți care, nu neapărat că ar avea pretenții să câștige alegerile, dar, teoretic, poate să obțină un scor bun. Fostul prefect al județului, Nicolae Drăghiea, va fi candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, iar fostul primar al municipiului, Constantin Gherghe, a fost anunțat candidat pentru cel de-al treilea mandat de primar al Severinului. Asta dacă nu se întâmplă ceva între timp, pentru că fostul primar este imprevizibil: până în ultima clipă a depunerii candidaturilor este greu să te bazezi pe Constantin Gherghe. Dacă totuși va candida, atunci va fi unul din cel mai disputat scrutin la Primăria Severinului.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *