Martiriul unui dascăl mehedinţean. Învăţătorul care a fost executat de către comunişti

Dumitru I. Totir este alături de Nae Trocan şi Dumitru Năsărâmbă unul dintre eroii legendari ai plaiurilor mehedinţene care au luptat împotriva comunismului şi care au plătit cu viaţa crezul lor, cei trei luptători fiind executaţi la Penitenciarul Craiova în data de 20 iulie 1953.

Dumitru I. Totir s-a născut la 16 martie 1903 în comuna Vidimireşti, judeţul Mehedinţi. În anul 1924 a absolvit Şcoala Normală de Învăţători din Satu Mare, clasându-se pe locul al 4-lea din cei 15 absolvenţi.

A condus revista Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Mehedinţi, unde a publicat numeroase articole de specialitate, cât şi despre problematica socială din România acelei vremi. A fost membru al PNŢ Mehedinţi, făcând parte din Colegiul Director al partidului pe plan local.

În anul 1949 a înfiinţat Mişcarea Română de Rezistenţă, care a acţionat împotriva comunizării ţării până în 1952. În anul 1952, urmare a activităţilor desfăşurate, a fost arestat, judecat şi condamnat la moarte împreună cu Nae Trocan şi Dumitru Năsărâmbă.

Cei trei au fost executaţi la Penitenciarul din Craiova în data de 20 iulie 1953. Luptătorul anticomunist mehedinţean este amintit în mai multe lucrări despre rezistenţa anticomunistă din România, cea mai importantă fiind lucrarea lui Cicerone Ioaniţoiu, intitulată „Rezistenţa armată anticomunistă din România”.

O şcoală din municipiu poartă numele „Dumitru I. Totir”

Fosta şcoală generală nr. 10 din Drobeta Turnu Severin, situată pe starda Mihai Eminescu, poartă acum numele luptătorului anticomunist Dumitru I. Totir. Ea a primit această denumire în anul 2000, mai precis în luna mai, în urma unei adrese a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi. În arhiva acestei unităţi de învăţământ s-a găsit un document, datat 3 decembrie 1951, care atestă că Dumitru Totir a fost profesor de matematică la această şcoală.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *