Marius Balu – marele perdant liberal

Marius_BaluMarius Bălu este un perdant al scrutinului local din data de 5 iunie. Desemnat drept candidat al PNL Mehedinţi pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, lui Marius Bălu i s-a spulberat acest vis, întrucât liberalii au obţinut doar 11 consilieri judeţeni dintr-un total de 31. La debutul campaniei electorale Marius Bălu era foarte încrezător atât în şansele PNL Mehedinţi de a câştiga alegerile, cât şi în posibilitatea de a reveni în funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi.

Probabil Marius Bălu a mizat pe faptul că beneficiază de susţinerea unui partid mare şi vine din postura de candidat al unui partid de opoziţie. Însă PNL Mehedinţi nu i-a putut oferi acest sprijin politic. De fapt, PNL Mehedinţi şi Marius Bălu au pierdut alegerile în judeţ nu pentru că nu au venit cu un mesaj electoral convingător pentru alegători, ci şi pur şi simplu pentru că PSD Mehedinţi este un partid mult mai bine organizat în teritoriu. Însă mai important decât atât este faptul că PSD Mehedinţi a avut drept candidaţi pentru primăriile din judeţ primari în funcţie eligibili. Aceşti primari au contribuit decisiv la victoria PSD Mehedinţi în judeţ, fapt care s-a observat în votul final.

Evident, în aceste condiţii se pune întrebarea dacă Marius Bălu nu a adoptat o tactică electorală greşită, încercând, mai degrabă să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, mai ales după anunţul de retragere al primarului Constantin Gherghe. Nu ştiu dacă ar fi câştigat sigur, însă este evident că şansele ar fi fost mult mai mari pentru Marius Bălu în Drobeta Turnu Severin. Nu e mai puţin adevărat că şi-a dorit să revină în funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, având şi certitudinea că şi-o va adjudeca în urma votului din 5 iunie.

Votul, dar mai cu seamă noua realitate politică a judeţului, i-au arătat lui Marius Bălu că PSD Mehedinţi rămâne în continuare cel mai puternic partid politic din judeţ. Într-o astfel de situaţie, pentru Marius Bălu viitorul politic nu sună prea bine. Să aşteptăm alegerile parlamentare din toamnă, scutin la care se va lămuri într-o mare măsură ce perspective politice mai are Marius Bălu. Pentru că este exclus să renunţe acum la funcţia de senator şi să rămână un simplu consilier judeţean într-un Consiliul judeţean dominat de PSD Mehedinţi.

Personal cred că Marius Bălu nu se simte prea confortabil în PNL Mehedinţi, dar să lăsăm timpul să decidă… Alegerile parlamentare din toamnă vor demonstra ce loc şi ce rol va mai ocupa Marius Bălu în politica mehedinţeană.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *