Întâlnire cu reprezentanţii românilor din Valea Timocului

IntalnireLa iniţiativa senatorului PSD de Mehedinţi, Liviu Mazilu, care este şi secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia, autorităţile din judeţul Mehedinţi, alături de parlamentarii social-democrați, au organizat o întâlnire cu lideri ai românilor din Valea Timocului la sediul Prefecturii Mehedinţi. Discuţiile au avut loc ca urmare a unei întâlniri la nivel înalt al românilor din Serbia cu grupul parlamentar al PSD din Senatul României, ce s-a consumat în luna septembrie.

Din partea autorităţilor locale au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, vicepreşedintele CJ Mehedinţi, Ionică Negru, prefectul Judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, primarul municipiului Orşova, Marius Stoica, şi deputaţii PSD de Mehedinţi Alina Teiş, Alexandru Bălănescu şi Vlad Bontea.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Valea Timocului sârbesc au fost: Dragisa Kostantinovic, reprezentantul Partidului Neamului Romanesc din Serbia, Zavisa Zurz – preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Românilor din Serbia de nord-est, şi Dusan Prvuloic – preşedintele Asociaţiei Drepturile Omului din Negotin.

Intalnire1Discuţiile au avut un caracter constructiv fiind axate, în general, pe importanţa consolidării legăturilor cu comunităţile româneşti din zona Timocului sârbesc, şi nu numai.

„Această întâlnire vine după o vizită a delegaţiei românilor din Valea Timocului făcută la Parlamentul României, unde am avut o discuţie privitoare la problemele românilor din Serbia. Am întâlnit oameni excepţionali, cu problemele lor. este de datoria noastră să facem ceva pentru aceşti români din Serbia, să-i sprijinim cât putem, pentru că numai prin limbă, cultură şi religie pot păstra identitatea naţională. Ei au nevoie de o mai bună colaborare în plan uman, interpersonal, iar aceste comunităţi de români trebuie să fie recunoscute şi cinstite, aşa cum merită, pentru că sunt români”, a declarat senatorul PSD de Mehedinţi, Liviu Mazilu.

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Republica Serbia, prezenţi la întâlnire, au solicitat sprijinul şi susţinera factorilor de decizie din România privind mai multe aspecte dintre care cele mai relevante sunt: iniţierea unor demersuri pe cale diplomatică, intenţionând chiar sesizarea la nivelul comunitatăţii europeane, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţii romaneşti, în mod special, respectarea dreptului de a învăţa limba maternă în şcoli, intenţia înfrăţirii între două localităţi riverane Dunării, respectiv Kladovo şi Orşova, facilitarea obţinerii cetăţeniei române pentru etnicii români din Serbia, promovarea investiţiilor entităţilor românesti pe teritoriul Serbiei, în parteneriat cu instituţii sau alte organizaţii din zona Timocului sârbesc.

Reprezentanţii autorităţilor publice din judeţul Mehedinţi au oferit asigurări invitaţilor din Serbia că vor manifesta toată solidaritatea, deschiderea şi sprijinul necesare pentru ca aceste deziderate să se concretizeze.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *