Ecologismul mehedinţean a cunoscut, de-a lungul timpului, perioade de mărire şi decădere în judeţul Mehedinţi. Mişcarea ecologistă din Mehedinţi s-a afirmat suficient pe scena politică locală, reuşind chiar să obţină importanţi aleşi.
În lunga lor existenţă, ecologiştii mehedinţeni au obţinut consilieri judeţeni, municipali şi comunali. Ultimele scrutinuri locale au coincis cu eliminarea lor de pe scena politică mehedinţeană. Treptat, mişcarea ecologistă a început să se stingă.
La un moment dat existau chiar 3 formaţiuni ecologiste: PER (Partidul Ecologist Român), MER (Mişcarea Ecologistă din România) şi FER (Federaţia Ecologistă din România).
Cel mai important membru al mişcarii ecologiste mehedinţene a fost fără îndoială profesorul de geografie, Grigore Gociu, preşedinte al MER Mehedinţi.
Însă în rândul ecologiştilor locali au intrat de-a lungul anilor profesori, ingineri, medici, oameni de afaceri. La un moment dat au deţinut şi o funcţie de deputat, aceasta revenindu-i lui Mihail Nica, din partea PER Mehedinţi. în legislatura 1992-1996.
Ecologiştii au reuşit să obţină la diferite scrutinuri consilieri locali şi judeţeni. Cu timpul însă, ei şi-au diminuat potenţialul politic şi au dispărut din peisajul local. A contribuit evident la această decădere şi faptul că n-au mai reuşit să obţină aleşi locali, dar şi percepţia din ce în ce mai slabă. Practic, electoratul elecologist din judeţul Mehedinţi s-a orientat spre alte formaţiuni politice. Acest aspect este explicat şi de faptul că în judeţ structurile politice ale ecologiştilor au dispărut în totalitate.
PER Mehedinţi, ultimul partid ecologist
Dintre toate partidele ecologiste din judeţ, ultimul care a rămas până anul trecut a fost PER Mehedinţi. Partidul a avut mai mulţi lideri, însă cu timpul aceştia au părăsit formaţiunea. Unul dintre preşedinţii PER Mehedinţi a fost, mulţi ani, jurnalistul şi poetul Victor Rusu.
În cele din urmă a rămas Gabi Medragoniu, şef peste un partid de buzunar, inexistent ca mesaj şi activitate politică, fără organizaţii teritoriale puternice.
PER Mehedinţi exista în judeţ doar cu numele, neavând lideri puternici sau structuri locale bine organizate, cu aleşi locali. Alegerile locale din vara anului 2012 a readus PER Mehedinţi pe linia de plutire.
Cum a fost posibil? Datorită faptului că PER Mehedinţi a intrat în alianţa electorală numită M N MH. Singura raţiune a cooptării PER Mehedinţi în această alianţă a fost aceea a creării unui construcţii electorale de dreapta. Pentru că din punctul de vedere al potenţialului electoral, PER Mehedinţi nu avea cum să-şi aducă o contribuţie. În felul acesta, PER Mehedinţi a primit un loc eligibil în legislativul municipal severinean.
Aşa a ajuns dl. Gabi Medragoniu consilier municipal, exclusiv pe munca altora, fără nicio contribuţie din partea propriului partid. Ceea ce este mai important este faptul că PER Mehedinţi i se oferise posibilitatea relansării, şansa renaaşterii ecologismului mehedinţean cu un trecut frumos.
Dl. Gabi Medragoniu nu a ales reafirmarea politică a ecologismului mehedinţean, ci doar s-a mulţumit cu un mandat de consilier municipal, mandat din care partidul pe care îl conducea nu a avut nimic de câştigat din punct de vedere politic. Pentru că la alegerile locale din vara anului trecut Gabi Medragoniu nici măcar nu a mai candidat pentru un nou mandat de consilier local din partea PER Mehedinţi, ci a acceptat o candidatură, fără succes, pe aceeaşi funcţie publică din partea unui partid nou-înfiinţat, Blocul Unităţii Naţionale (BUN).
În ciuda trecutului său politic frumos, ecologismul mehedinţean este inexistent în prezent, iar şansele sale de revenire sunt practic nule.
Mircea Popescu