Dosar de politician mehedintean: Constantin Sarbulescu – 12 ani in fruntea Consiliului Judetean Mehedinti

Constantin_Sarbulescu

Constantin Sârbulescu a fost cel mai longeviv preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. A stat în fruntea CJ Mehedinţi trei mandate consective, însumând 12 ani, mai precis din 1996 până în 2008.

Constantin Sârbulescu a devenit pentru prima dată preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi în anul 1996, din postura de membru al PDSR Mehedinţi, graţie unei înţelegeri cu fostul lider ţărănist Virgil Popescu. De atunci Constantin Sârbulescu a fost nevoit să facă alianţe politice post electorale pentru a-şi păstra funcţia, întrucât de fiecare dată a fost ales prin votul indirect al consilierilor judeţeni, nu prin votul direct al alegătorilor.

Introducerea votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene la alegerile locale din anul 2008 i-a fost fatal preşedintelui Constantin Sârbulescu, cel puţin în municipiul Drobeta Turnu Severin, acesta pierzând categoric în faţa rivalului său, democrat-liberalul Marius Bălu. Este greu de crezut însă că, şi în ipoteza în care s-ar fi menţinut vechiul sistem de vot, el ar fi rămas în funcţie, întrucât şi partidul pe care îl reprezenta a obţinut un scor electoral sub aşteptări la acele alegeri. Cert este că nemulţumirile cetăţenilor, care au dorit schimbarea, au vizat probleme concrete, nerezolvate şi care au trenat ani buni. Multe dintre promisiunile sale electorale nu au fost soluţionate încă din mandatele precedente.

Aducţiunea cu apă potabilă din sursa Topleţ a fost una din promisiunile lui Constantin Sârbulescu, pentru care s-a bătut multă monedă electorală şi care a rămas doar la stadiu de intenţie. Acesta, dar şi alte promisiuni electorale au cântărit în orientarea voturilor mehedinţenilor. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât nu numai unele sondaje de opinie, ci şi logica electorală îl dădeau pe Constantin Sârbulescu câştigător fără emoţii.

Probabil marea sa vină a fost aceea că şi-a subestimat adversarul politic, mizând pe faptul că Marius Bălu nu era suficient de cunoscut în teritoriu. S-a demonstrat la acele alegeri că nu întotdeauna cel care deţine pârghiile administrative dintr-un judeţ are şi câştig de cauză într-o confruntare electorală. Mai mult chiar, acele alegeri au probat faptul că neonorarea angajamentelor nu mai poate păcăli electoratul.

Totuşi, Constantin Sârbulescu, în ciuda prestaţiei administrative discutabile avute, a pierdut alegerile din anul 2008 pe mâna lui, graţie unei atitudini politice caracterizate de mândrie până la infatuare, siguranţă debordantă şi convingerea neţărmurită că mehedinţenii îl apreciază sincer. Acea strategie electorală s-a dovedit în cele din urmă deficitară, demonstrând, totodată, că socoteala din cabinetul de preşedinte al CJ Mehedinţi sau din sediul PSD Mehedinţi nu se potriveşte cu realitatea electorală din judeţ.

După ce a pierdut preşedinţia CJ Mehedinţi, Constantin Sârbulescu a ieşit definitiv din scena politică locală, unde ajunse la un moment dat un lider al PSD Mehedinţi, fiind practic omul doi în partid după preşedintele Eugen Nicolicea.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *