Dosar de politician mehedintean: Alexandru Mortun sau fidelitatea pentru PNL Mehedinti

Alexandru_MortunFostul senator liberal, Alexandru Ioan Morţun, a fost, fără îndoială, un politician important al judeţului Mehedinţi, unul a cărui activitate politică s-a întins pe mai mulţi ani şi care a avut un rol însemnat în politica mehedinţeană, cel puţin în primul deceniu al democraţiei locale. Alexandru Morţun a fost cel mai longeviv preşedinte al PNL Mehedinţi, partid în care s-a afirmat şi în care a rămas până în prezent. A avut în toată activitatea sa politică şi momente de glorie, dar şi momente de decădere spectaculoase, lamentabile.

Alexandru Morţun a apărut în arena politică mehedinţeană la începutul anilor 90’, în plin proces de cristalizare al formaţiunilor politice locale. A ajuns în scurt timp preşedinte al PNL Mehedinţi, postură din care la alegerile parlamentare din anul 1996 a fost ales pentru prima dată senator, pe listele CDR Mehedinţi, alianţa opoziţiei din acea vreme. Din poziţia de lider al PNL Mehedinţi, Alexandru Morţun a candidat şi în anul 2000, la finalul mandatului de senator, pentru funcţia de deputat, considerând că este mult mai uşor să obţină mandatul de parlamentar.

A pierdut acea competiţie electorală într-un mod lamentabil, întrucât PNL Mehedinţi a obţinut la acele alegeri doar un post de senator, mandat adjudecat de colegul său de partid, Ion Sârbulescu, care a obţinut în alegeri un procent aproape dublu decât obţinuse Morţun. A fost totuşi ales senator pentru a doua oară în anul 2004, atunci cadidând din partea unei mari alianţe a opoziţiei, Alianţa D.A. (PNL-PD). Acela a fost ultimul său mandat de parlamentar, chiar dacă în timpul său a fost şi deputat în Parlamentul European, după ce în anul 2007 România a aderat la Uniunea Europeană.

În plan politic, Alexandru Morţun a fost un lider de anvergură. A deţinut funcţia de preşedinte al PNL Mehedinţi până în anul 2005, când a pierdut, tot la fel de lamentabil, preşedinţia partidul în faţa lui Liviu Mazilu.

Din momentul în care nu a mai fost preşedintele PNL Mehedinţi, Alexandru Morţun, deşi senator în funcţie, a devenit treptat un politician neimportant chiar şi în propriul partid. Momentul său de laşitate politică avea să se consume în anul 2008, la finele mandatului de senator. Deşi anunţat iniţial candidat pentru Colegiul 1 Senat din partea PNL Mehedinţi, Alexandru Morţun s-a retras din cursă, fiind înlocuit cu Paul Tudor. Probabil a luat această decizie convins fiind fie că nu-şi poate susţine campania electorală din resurse proprii, fie că va pierde alegerile, datorita faptului că nu mai candida pe o listă electorală aşa cum candidase până atunci.

Dacă se poate vorbi de un merit politic al lui Alexandru Morţun, acesta nu poate fi decât acela că a rămas fidel PNL Mehedinţi şi nu a părăsit niciodată acest partid, indiferent de eşecurile politice sau electorale pe care le-a înregistrat.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *