Dificultatea lui Daniel Cirjan

Cirjan_D

Daniel Cîrjan, liderul şi candidatul liberalilor severineni, a pierdut bătălia pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Într-o astfel de situaţie există câteva dificultăţi pentru Daniel Cîrjan nu atât în ceea ce priveşte evoluţia sa politică, cât mai cu seamă în ce măsură va mai putea conta ca ales local.

Mai întâi trebuie precizat faptul că Daniel Cîrjan nu are absolut nicio vină pentru acest eşec electoral. Dimpotrivă, din câte am înţeles chiar a câştigat în câteva secţii de votare din municipiu în faţa lui Marius Screciu. Prin urmare Daniel Cîrjan nu are ce responsabilitate să-şi asume. Poate rămâne în continuare preşedinte al PNL Drobeta Turnu Severin cu atât mai mult cu cât a demonstrat aptitudini de lider politic autentic, în pofida vârstei pe care o are.

Dificultatea majoră a sa este în ce măsură îşi mai poate construi o carieră administrativă aşa cum îşi doreşte. La momentul alegerilor Daniel Cîrjan era viceprimar în funcţie, situaţie care, de altfel i-a şi permis să obţină un scor bun la alegeri. După cum arată componenţa noul Consiliu Locale este puţin probabil ca Daniel Cîrjan să mai conteze prea mult ca ales local.

În primul rând este greu de crezut că poate să-şi păstreze în continuare funcţia de viceprimar. După părerea mea nu cred că va mai fi viceprimar, oricare ar fi majoritatea care s-ar forma în Consiliul Local. Şi mai este ceva: această majoritate, repet oricare ar fi ea, nu poate fi făcută fără acceptul primarului ales, Marius Screciu. Pentru că ar fi foarte nocivă şi nu ar avea în niciun caz o activitate lucrativă. Cu alte cuvinte dacă ar exista o majoritate ostilă primarului Marius Screciu, s-ar produce un blocaj evident la nivelul Primăriei. Ar exista un conflict permanent care ar avea la bază doar interese politice. Aşa cum s-a întâmplat la Orşova.

În ipoteza în care Daniel Cîrjan rămâne doar consilier local, chiar şi liderul grupului, cu atât mai mult în postura de opozant, şansele sale să se afirme se reduc substanţial. Una este să ai o activitate din postura de viceprimar, alta din cea de simplu consilier local.

Să nu uităm: Daniel Cîrjan a fost viceprimar în două rânduri în aceasta legislatură care se încheie; doar o perioadă scurtă de timp nu a deţinut această funcţie. Din această poziţie şi-a construit imaginea pentru candidatura la funcţia de primar. Iar deţinerea acestei funcţii i-a fost de mare folos.

Mi-e greu să cred că în afara unei funcţii de conducere în Primăria Severin, Daniel Cîrjan îşi mai poate consolida imaginea publică. Şi mai este ceva: până la alegerile următoare este foarte mult timp şi se întâmplă multe. Nu poţi să-ţi programezi de acum că vei câştiga sigur scrutinul peste 4 ani. Există foarte multe necunoscute.

Mircea Popescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *