Deputatul mehedințean Ion Cupă, co-inițiator al legii care prevede acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor

Ion_Cupa_PMPCamera Deputaților a adoptat, joi 12 martie 2020, o lege importantă mai ales în acest context, aceea care privește acordarea de zile libere plătite părinților, în perioada suspendării cursurilor școlare. Această lege este una mai veche, fiind propusă în urmă cu un an de zile, iar printre inițiatori este și deputatul de origine mehedințeană, Ion Cupă.

„Am inițiat în urmă cu un an de zile, alături de alți colegi parlamentari, un proiect de lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Acest proiect a intrat la vot în parlament și a fost votată. Legea era imperios necesară în acestă perioadă, pentru că în felul acesta venim în ajutorul concetățenilor noștri în această perioadă dificilă generată de criza COVID 19, școlile fiind deja închise. Conform legii se acordă unuia dintre părinți dreptul de a sta acasă cu copiii dacă aceștia au vârsta de până la 12 ani sau dacă se află în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este tutorele legal al copilului. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe propria răspundere semnată de ambii părinți sau de către tutorele legal, declarație depusă la angajator.Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul unei zile lucrătoare”, a declarat deputatul Ion Cupă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *