Deputatul Ion Cupă (PMP): Liberalizarea pieţei de gaze nu trebuie să excludă protejarea consumatorilor casnici

Ion_Cupa_PMPPiaţă liberă înseamnă un echilibru între cerere şi ofertă. Atunci când se încearcă ruperea acestui echilibru în defavoarea consumatorilor, statul are datoria să intervină utilizând pârghiile de care dispune prin Constituţie şi prin legi.

Liberalizarea gazelor de la 1 iulie dă posibilitatea clienţilor casnici  să negocieze contracte cu furnizorii de gaze. Ofertele trimise de către aceştia par  însă a nu ţine cont de faptul că preţul la gaze se află şi se va afla în perioada următoare la un preţ foarte jos.

Aceste oferte fie prezintă preţuri mai mari (unele şi cu 20%!!!), fie păstrează preţul existent. Ceea ce nu este normal. Firesc ar fi dacă achiziţionezi gaze mai ieftin, să le şi vinzi la un preţ mai mic.
Producătorii de petrol şi gaze avertizează de şase luni încoace că nu există niciun motiv întemeiat, nicio raţiune de ordin economic, pentru creşterea preţurilor la gaze pentru populaţie. Dinamica pieţei internaţionale, platformele de tranzacţionare arată un nivel foarte jos al preţului, iar trendurile nu par a se inversa în următoarele şase luni. În aceste condiţii, furnizorii mai mari sau mai mici ar trebui să aibă un comportament pe măsură, nu unul care să exploateze decizia corectă a liberalizării împovărând consumatorii casnici.

Toate datele arată că ţara noastră are rezerve importante de gaze naturale în depozite (specialiştii vorbesc despre un excedent de gaze în această vară), dar şi o interconectare din ce în ce mai performantă cu diverse pieţe, ceea ce  ar trebui să asigure un echilibru sănătos între cerere şi ofertă, care să nu permită distorsiuni în piaţa internă, reflectate în creşteri sau stagnări de preţuri.

Tocmai de aceea cred că guvernul ar trebui să fie foarte atent în această perioadă, în practică, nu doar în declaraţii publice, cu privire la riscul la care ar putea fi supuşi consumatorii vulnerabili. Guvernul are toate pârghiile necesare (inclusiv Legea Concurenţei) prin care să intervină astfel încât consumatorii casnici să nu devină victime ale unor abuzuri comerciale. În acelaşi sens ar trebui intensificate campaniile oficiale de informare a populaţiei privind drepturile pe care aceasta le are odată cu liberalizarea pieţei de gaze.

În acelaşi timp, instituţiile cu rol în protecţia consumatorului, precum şi cele cu atribuţii în sancţionarea comportamentelor inadecvate ale furnizorilor, ar trebui să fie foarte vigilente şi pregătite să funcţioneze corespunzător.

PMP va fi foarte atent astfel încât consumatorii vulnerabili să nu sufere de pe urma unor demersuri care nu au nicio legătură cu cererea şi oferta.

Ion Cupă,
Deputat PMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *