Deputatul Ion Cupă: „Alegerile locale ar putea avea loc în luna septembrie. Democrația trebuie să funcționeze și în starea de alertă!”

Ion_Cupa_PMPStarea de alertă, care probabil se va extinde pe tot parcursul anului, nu trebuie să „suspende” viața democratică nici în România. Democrația este singura garanție a găsirii unui raport corect între libertate și responsabilitate, între libertate și siguranța de zi cu zi, între drepturile și obligațiile cetățenilor.
Personal, consider că alegerile locale ar putea avea loc în luna septembrie a acestui an dacă situația pandemică se va afla, în cel mai rău caz, la nivelul de astăzi.

Cred că instituționalizarea în practică a votului prin corespondență și a votului electronic poate ajuta la o prezență bună a cetățenilor în aceste alegeri. De asemenea, cred că pot fi create acele condiții de siguranță sanitară astfel încât cetățenii să își poată exercita și fizic dreptul constituțional de a vota.

Sunt convins că putem regla în parlament, în mod democratic, toate acele prevederi electorale legate de  strângerea  semnăturilor, depunere dosare candidați, mod de desfășurare campanii electorale etc.

Nu trebuie să amânăm prea mult, dacă nu e cazul, desfășurarea unei vieți democratice legitimată de votul popular. Românii nu trebuie deconectați de la democrație. Ei trebuie să fie informați, să se informeze și să decidă, prin vot, asupra liderilor din comunele și orașele lor, asupra celor pe care doresc să îi trimită în legislativul țării.

Apropo de campanii electorale, ele se vor desfășura majoritar în mediul online. PMP va  lansa în curând o platformă online ”Soluția Ta.ro” prin care vrem să creăm, împreună cu cetățenii, un inventar de soluții pentru România și pentru fiecare comunitate în parte. Vrem să-i implicăm pe oameni să rămână atașați ideii de competiție democratică, de dezbatere publică.

Pe de altă parte, în condițiile în care manifestările electorale cu oameni mulți, mitingurile, adunările publice, mersul din casă în casă  nu vor avea loc, cred că ar trebui să revedem posibilitatea legală a partidelor de a se face vizibile în campanie prin materiale electorale (mash-uri, bannere etc. ) expuse în comunități, în baza unor reglementări clare. Ar fi un mijloc firesc de compensare a  absenței contactului direct al candidaților cu alegătorii.

Cred că toți cei implicați în viața publică avem datoria să lucrăm pentru a asigura continuitate și consistență vieții democratice din țara noastră.

Ion Cupă,
Deputat PMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *