Deputata Alina Teiş: „Ziua Internaţională a Dunării”

Alina_Teis_Dec_27_iunieDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Ziua Internaţională a Dunării

Stimaţi colegi, declaraţia politică de astăzi face referire la unul din cele mai lungi fluvii ale Europei: Dunărea. Dar şi unul din cele mai vechi, care s-a format în urmă cu circa un milion de ani, la începutul Cuaternarului, prin drenarea unor lacuri de mari dimensiuni.

Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră. Fluviul e cel pe care împăratul Napoleon îl numea „regele râurilor europene”. Dar şi cel care a fost linia luptelor cu Imperiul Otoman pentru Moldova şi Ţara Românească.

„Oriunde aţi vedea-o în ţara noastră, Dunărea e (…) ca o fiinţă care a văzut şi a suferit multe şi poartă în chipul său urma tuturor luptelor”, spunea etnograful român George Vâlsan. Şi tocmai pentru că a fost părtaşă la multe evenimente din istoria noastră, Dunării i-a fost dedicată o zi, cea de 29 iunie.

Aceasta a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Apoi, în anul 2004 a fost sărbătorită prima dată, pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului.

De atunci, în fiecare an, în toate cele 14 state dunărene au loc festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative sau de divertisment. Şi tot se concentrează asupra dorinţei acestor ţări de a adopta măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european. Asta pentru că ameninţările există. Vorbim aici de fenomenele extreme, secetă, inundaţii, dar şi poluări accidentale.

Noi, cei care suntem cetăţenii unuia din statele străbătute de Dunăre, avem datoria de a o proteja. Deocamdată, mai avem de muncit mult la asta, mai ales că, în ultimul timp, fluviul se confruntă cu intensificarea poluării cu particule de plastic, cu pesticide şi deşeuri farmaceutice. Însă sper ca, în timp, cei care sunt nepăsători să înţeleagă că avem nevoie de ape curate şi că, în joc e, de fapt, viitorul copiilor lor.

În momentul de faţă, Dunărea prezintă o importanţă deosebită pentru ţările riverane, atât pentru navigaţie, producţia de energie hidroelectrică sau piscicultură. Dar şi pentru furnizarea de apă în industrie, agricultură. De asemenea, fluviul deserveşte aproximativ 80 de milioane de oameni din această regiune.

Ziua Dunării înseamnă aşadar solidaritate. Solidaritate între noi, cei care împărţim acest bun minunat, cu toate că avem culturi şi istorii diferite. Însă ne leagă un lucru: faptul că pământul pe care trăim e străbătut de o mininăţie a naturii.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

Bucureşti, 27 iunie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *