Deputata Alina Teiş: „Programul Start Up Nation, un pilon esenţial al creşterii economice”

Alina_Teis8Stimaţi colegi, astăzi vreau să vă vorbesc despre investiţii. Despre investiţiile pe care le facem pentru a-i susţine pe cei care vor să pornească o afacere în România. Pe toţi cei care au idei, ştiu cum să le pună în practică, sunt pregătiţi, dar mai ales perseverenţi. Pe toţi cei care vor să-şi transforme visul într-o afacere de succes.

Mai exact, astăzi vreau să vă vorbesc despre programul Start Up Nation, program care, spun eu, e o adevărată reuşită a celor care se ocupă de el.

Anul acesta, guvernarea PSD alocă 2 miliarde de lei pentru programul Start Up Nation II, bani suficienţi pentru a finanţa 10 mii de noi proiecte de afaceri. Astfel, se vor acorda câte 200.000 de mii de lei pentru susţinerea companiilor nou înfiinţate.

Start Up Nation II e prevăzut să înceapă la finalul lunii iulie sau începutul lunii august. Adică imediat ce vor fi finalizate plăţile aferente ediţiei de anul trecut. Ediţie care cred că a fost un real succes, mai ales că, prin programul Start Un Nation I, au fost finanţate până acum 1300 de proiecte. Ce înseamnă acest lucru? Că 1300 de români au primit motivul necesar pentru a rămâne în ţară şi pentru a-şi începe aici afaceri. Afaceri care se vor dezvolta şi vor contribui, mai apoi, şi la dezvoltarea economiei româneşti.

Toţi cei care au cereri de plată în aşteptare sau care nu le-au depus, sunt contactaţi de personalul agenţiilor regionale pentru îndrumare. Aşadar, oamenilor de afaceri aflaţi la început de drum li se oferă tot sprijinul. Ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru Start Up Naţion I este 29 Septembrie 2018. Aşa că toţi cei care au obţinut finanţare sunt aşteptaţi să-şi ridice banii, care se află în conturile celor trei bănci partenere şi ale agenţiilor.

Vreau să vă reamintesc că şi bugetul pe anul 2017 al programului Start-up Nation a fost unul consistent. De 1,7 miliarde de lei, din care 500 milioane lei pentru acoperirea plăţilor directe la partea de fonduri europene, iar restul de 1,2 miliarde de lei au fost credite de angajament, pentru partea de fonduri naţionale a programului. Anul trecut, circa 8400 de firme mici şi mijlocii şi microîntreprinderi, înfiinţate după 30 ianuarie 2017, s-au calificat la finanţare, pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat, pentru investiţii.

Programul Start Up Nation a fost, aşadar, o provocare. O provocare căreia Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a reuşit să-i facă faţă. Şi cu siguranţă şi anul acesta Programul Start Up Nation se va dovedi a fi unul de succes.

Prof. Alina Teiş
Deputat PSD de Mehedinţi

Camera Deputaţilor, 20 iunie 2018, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *