Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi a Comisiei pentru egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, a vorbit în Camera Deputaţilor, miercuri, 13 februarie 2019, despre “comorile judeţului Mehedinţi”. În acest context, ea s-a referit la Insula Şimian şi posibilitatea punerii sale în valoare turistică, un proiect care ar dezvolta foarte mult judeţul din punct de vedere economic şi turistic.
“Şimian. O insulă de pe Dunăre, situată în aval de hidrocentrala Porţile de Fier I, între România şi Serbia, la sud-est de municipiul Drobeta Turnu-Severin. Un loc cu un potenţial turistic uriaş, furat însă de trecerea timpului.
Arheologii arată că insula a fost locuită încă din neoliticul mijlociu. Un moment important prin care aceasta a trecut e însă anul 1968, atunci înainte de construcţia lacului de acumulare Porţile de Fier, obiectivele turistice de pe insula Ada Kaleh au fost mutate pe Insula Şimian. Ada-Kaleh, a fost un loc magic, din apropierea Cazanelor Dunării, o poartă a timpului, martor tăcut a milenii de civilizaţie, de istorie.
Pe insulă se păstra sfânta tradiţie a preparatelor de casă: cafeaua la nisip, braga, citronada, dulceţurile, baclavalele, halviţa. De asemenea, insula avea şcoală primară, dispensar medical, dar şi biserică pentru creştinii din insulă. În plus, la Ada Kaleh exista cel mai mare covor ţesut pentru o moschee din România.
Între timp, locul s-a degradat. Însă am speranţa că lucrurile nu vor rămâne aşa, şi că vom reuşi ca, în viitorul apropiat, să reabilităm cetatea Ada Kaleh din Insula Șimian şi să facem din acest loc unul în care mulţi să-şi dorească să vină.
Şi până acum s-a încercat transformarea insulei într-un produs turistic unic în Europa. Potrivit unui proiect propus din 2010, fiecare ţară dunăreană ar fi urmat să aibă reprezentativitate pe insulă prin amenjarea unor standuri cu produse tradiţionale. În plus, pe insulă ar fi urmat să se construiască hoteluri, cinematografe, restaurante, spaţii pentru camping şi piaţă de spectacole în aer liber. De asemenea, autorităţile îşi doreau şi amenajarea unei plaje plus un centru de cercetări dunărene.
Se dorea ca, printr-un astfel de proiect, să se promoveze potenţialului turistic al Insulei Şimian. Costurile se ridicau la 450.000 euro pentru studiul de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru transformarea Insulei Şimian în produs turistic. Contractul a fost semnat în 2013, însă până în prezent nu s-a reuşit implementarea acestui proiect.
În anul 2019, am încredere că se va face mai mult. Că autorităţile vor găsi bani de la buget şi pentru Insula Şimian şi pentru reabilitarea cetăţii Ada Kaleh. Mai ales că, dacă vom alege să investim, vom avea de câştigat înzecit.
Investiţiile din Insula Şimian vor determina o creştere semnificativă a numărului de turişti şi nave de croazieră care ar putea acosta la ţărmul acestei insule. Pe lângă acest lucru, se va dezvolta şi portul din municipiului Drobeta Severin, dar şi locurile de acostare din localitatea Şimian şi Insula Şimian. Vorbim de dezvoltarea infrastructurii, de înmulţirea locurile de acostare şi andocare a navelor şi ambarcaţiilor. Acest lucru ar însemna o creştere a numărului de nave şi ambarcaţiuni ale operatorilor de turism, dar şi revitalizarea Şantierului Naval şi o creştere a numărului de ateliere de reparaţii pentru ambarcaţiuni.
Dezvoltarea acestei zone va aduce cu sine o mulţime de servicii turistice, dar şi bunăstare şi o mulţime de locuri de muncă pentru mehedinţeni şi proprietarii de terenuri din Insula Şimian.
Sunt convinsă că prin implicarea noastră, a tuturor, dar şi a autorităţilor competente vom reuşi să valorificăm potenţialul turistic uriaş care se ascunde în Insula Şimian. Şi să facem din aceasta un adevărat centru multinaţional, populat de ţările riverane Dunării”, a declarat Alina Teiş.