Deputata Alina Teiş: „Ministerului Educaţiei Naţionale i-au fost alocate în acest an 9,8 miliarde de lei în plus. 1,1 miliarde lei sunt pentru implementarea unui nou proiect”

Alina_Teis_dep_MH_CD3Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, membră în Comisia pentru Învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi membru în Comisia pentru egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, apreciază cifrele prezentate în bugetul pe acest an pentru Ministerul Educaţiei Naţionale.

Parlamentarul mehedinţean a afirmat că, pentru acest an, au fost alocate, comparativ cu anul trecut, 9,8 miliarde de lei în plus. În opinia deputatei Alina Teiş, acest lucru reprezintă o creştere cu 47%, ceea ce înseamnă că în anul 2019 Ministerul Educaţiei va avea un buget total de 30,8 miliarde de lei, iar în 2018 a avut un buget de 21.011 miliarde de lei.

„Bani vor fi folosiţi pentru acoperirea creşterilor salariale din sistemul educaţional, pentru investiţii de amploare, precum construirea de noi şcoli şi grădiniţe şi reabilitarea celor deja existente. Vom avea grijă ca nicio şcoală din România să nu mai aibă probleme cu igiena sau cu inexistenţa toaletelor. De asemenea, ne vom strădui ca fiecare copil să poată învăţa în condiţii decente, în clase dotate coresponzător, iar fiecare elev să primească manuale noi. Legat de cadrele didactice, ne dorim profesori buni, salarizaţi pe măsura competenţelor. În acest caz, Ministerul Educaţiei Naţionale derulează deja un proiect, din bugetul de stat, prin care sunt formaţi 55.000 de profesori. Vor fi implementete şi proiecte finanţate din fonduri europene, pentru că ne dorim modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor, informaţiilor şi comunicării. Ne dorim elevi mai buni, care să facă performanţă în şcolile româneşti, iar la final de an şcolar să ne putem mândri cu rezultatele obţinute de aceştia. În ceea ce priveşte programele pe care le avem în vedere, în acest an sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou proiect prin care sunt asigurate rechizite pentru copiii din învăţământul preuniversitar. Ministerul Educaţiei îşi propune dotarea claselor cu table inteligente, dar şi cu tablete, proiect care se ridică la suma de 400 de milioane de euro. Ministerul Educaţiei este unul dintre cei mai mari angajatori de la stat, care are 354.000 de salariaţi. De aceea, consider că acest buget este unul justificat. Prin alocarea acestor sume de bani se certifică dorinţa noastră de a schimba acest sistem despre care, de multe ori, s-a spus că este unul învechit”, a declarat Alina Teiş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *