Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Ziua Internaţională a Francofoniei”

Alina_Teis_declaratieDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Ziua Internaţională a Francofoniei

În fiecare an, data de 20 martie este dedicată Zilei Francofoniei, ziua în care preţuim mai mult limba franceză, diversitatea culturală a spaţiului francofon şi valorile promovate de Francofonie.

De unde provine termenul ”francofonie”? Acesta a fost introdus în jurul anului 1880. Atunci, geograful francez Onesime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză.

20 martie marchează data la care, în anul 1970, 21 de state şi de guverne au semnat convenţia de înfiinţare a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, o organizaţie interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, şi anume folosirea limbii franceze. Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Peste 80 de ţări celebrează ziua francofoniei, ţări unde limba franceză este cunoscută şi vorbită de o mulţime de oameni. De altfel, franceza este vorbită de circa 300 de milioane de persoane de pe 5 continente. Şi este a 5-a cea mai vorbită limbă din lume şi a doua cea mai predată limbă străină de pe glob.

România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua internaţională a Francofoniei. Mai ales că, în 1991, ţara noastră a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Acest lucru a permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale.

De altfel, Franţa şi România au o strânsă legătură.Vorbim de 139 de ani de relaţii diplomatice. Relaţii care, după decembrie 1989, s-au dezvoltat considerabil. Schimburile de vizite oficiale s-au multiplicat, inclusiv la cel mai înalt nivel, fapt care a permis să se pună bazele unui solid parteneriat politic, economic şi cultural între cele două ţări. Trebuie să subliniem şi sprijinul activ al Franţei pentru integrarea României în structurile politice, economice şi de securitate europene şi euro-atlantice.

Salut celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei. E o zi de sărbătoare, pentru francezi, pentru francezii care locuiesc în România, dar şi pentru români. Şi un prilej pentru a continua să preţuim limba şi valorile franceze.

Joyeux anniversaire, pour tous les francophones!

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

20 martie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *