Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
Ziua Constituţiei României
În fiecare an, pe data de 8 decembrie, sărbătorim Ziua legii fundamentale a statului român. Legea care reglementează principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor şi autorităţile publice fundamentale. Legea fără de care un stat n-ar putea funcţiona. Pe 8 decembrie sărbătorim Ziua Constituţiei României.
Din anul 1866 şi până în prezent, statul român a cunoscut şapte constituţii distincte. Vorbim, în primul rând, de Constituţia din 1866, scrisă după model belgian. Aceasta reprezintă prima mare realizare a principelui Carol I. Constituţia a suferit modificări, după recunoaşterea Independeţei României, în 1879 dar şi în 1884, după ce a fost proclamat Regatul României.
Marea Unire din 1918 a impus realizarea unei noi Constituţii, cea din 1923, care a funcţionat în perioada interbelică, până în 1938. Prin aceasta, România era definită drept monarhie constituţională, stat naţional, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil.
În timpul regimului comunist, instalat după abdicarea Regelui Mihai, au existat trei constituţii. Cea din 1948, prin care România devine Republica Populară Română. A doua constituţie comunistă este cea din 1952, prin care se produc modificări importante administrative. Iar Constituţia din 1965 reprezintă o desprindere importantă de blocul sovietic, iar odată cu revizuirea din 1974 se instituie funcţia de preşedinte al ţării.
Constituţia României, prima de după Revoluţia din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la data de 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin referendumul naţional de la 8 decembrie, acelaşi an, cu o majoritate semnificativă. Constituţia adoptată în 1991 a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul naţional din 18 – 19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003.
Ziua Constituţiei României se sărbătoreşte de 23 de ani. Pe 13 noiembrie 1995, a fost adoptată propunerea legislativă privind proclamarea “Zilei Constituţiei României” pentru data de 8 decembrie.
De Ziua Constituţiei României, ne gândim la cât de important este să repectăm acest act fundamental. Chiar Articolul 16 al Constituţiei stipulează faptul că nimeni nu este mai presus de lege. Toţi suntem egali în faţa legii şi a autorităţilor publice. Este important să te simţi egal, să trăieşti într-o ţară liberă, să-ţi fie respectate drepturile şi libertăţile.
Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
5 decembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti