Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Turismul este un sector primordial de care ţara noastră trebuie să se ocupe”

Alina_Teis_DepMH9Turismul este una din cele mai importante activităţi economice din lume. Este un fenomen economico-social, un promotor al globalizării, dar şi un factor al dezvoltării durabile. Şi este considerat unul din cele mai dinamice domenii ale civilizaţiei actuale.

Ştim cu toţii faptul că turismul ocupă un loc important în economia naţională a multor ţări, dar şi în ansamblul economiei mondiale. E o industrie care influenţează în mod pozitiv creşterea venitului naţional prin însăşi structura cheltuielilor turiştilor, care devin venituri ale altor ramuri participante la realizarea produsului turistic. De asemenea, turismul reprezintă o cale de valorificare a tuturor categoriilor de resurse, în special a celor naturale. Şi generează o mulţime de locuri de muncă.

turism_mehedintiTurismul este, aşadar, un sector primordial de care ţara noastră trebuie să se ocupe, în care trebuie să ia măsuri bine gândite şi în care trebuie să investească pentru a avea de câştigat.

Şi pentru că e atât de important, vreau să scot în evidenţă o hotărâre care va aduce numai beneficii turismului. Mă refer la reducerea cotei TVA la 5%. O ordonanţă în acest sens a fost deja adoptată de către Guvern şi vizează domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice. Sunt vizate şi serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative.

Măsura a fost luată în condiţiile în care, până acum, TVA-ul pentru cazare, restaurant şi catering era de 9%, iar pentru seviciile destinate accesului în parcuri de distracţii şi recreative şi dreptul de utilizare a facilităţilor sportive de 19%.

Modificări au fost făcute şi pentru stimularea turismului balnear, acestea fiind adoptate în cadrul aceleiaşi ordonanţe de urgenţă. Este prevăzută astfel eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale naturale utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

Toate aceste schimbări au fost făcute în vederea stimulării turismului în România, a reducerii evaziunii fiscale, a creşterii consumului intern, dar şi a stimularării creşterii economice. Cred că e esenţial faptul că ţara noastră va avea cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism. Lucru care va duce la înmulţirea numărului de turişti care ne vizitează ţara, mai ales că, anul acesta, am dovedit că se poate face turism, prin intermediul tichetelor de vacanţă, care au revigorat turismul intren.

Vă mulţumesc!

Alina TEIŞ,
Deputat PSD de Mehedinţi

10 octombrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *