Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „România, pregătită să preia conducerea Consiliului Uniunii Europene”

Alina_Teis_dep_MH_CD1Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

România, pregătită să preia conducerea Consiliului Uniunii Europene

De la începutul anului următor, în ţara noastră se va întâmpla un lucru mult aşteptat. Vom avea parte de o premieră în România, prin care ne vom afirma şi vom putea demonstra că suntem capabili să îndeplinim sarcini importante. Mă refer aici la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, responsabilitatea Preşedinţiei uneia dintre cele mai importante instituţii – Consiliul Uniunii Europene. Ţara noastră se va afla în centrul procesului decizional european şi va avea un rol important în consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii.

E un eveniment istoric. Iar eu cred că ţara noastră va reuşi să demonstreze că poate să facă faţă unei asemenea provocări. Acest lucru a fost afirmat inclusiv de către premierul României, doamna Viorica Dăncilă, în intervenţiile pe care le-a avut în ultima perioadă.

Doamna prim-ministru a vorbit la Conferinţa la nivel înalt organizată de Ministerul Fondurilor Europene – „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţeni” – despre faptul că România trebuie să ia exemplul celorlalte state membre ale Uniunii Europene privind existenţa unui consens pe perioada Preşedinţiei Consiliului U.E. Pentru că avem nevoie ca, în această perioadă, să fie linişte. Şi mai avem nevoie să punem pe loc secund disputele politice. Pentru că primordial este acest obiectiv, acest examen greu pe care România trebuie să-l dea.

Ţara noastră va avea, pe parcursul preluării preşedinţiei, o agendă plină de evenimente: aproape 300, evenimente pentru care ne-am pregătit deja. Există un logo, un motto, o identitate vizuală şi mai avem şi peste 1.500 de experţi formaţi şi pregătiţi în acest sens.

În plus, avem o prezenţă consistentă la Bruxelles. Mai ales că România a exercitat deja acest rol de preşedinţie din umbră. A participat la grupurile de lucru de la Bruxelles sau din alte zone ale Europei într-o manieră consistentă, exact prin cei care vor face acest lucru pe perioada mandatului.

Pe lângă aceste lucruri, trebuie să menţionăm şi alt aspect care ne leagă de Uniunea Europeană şi care, cred eu, e binevenit în contextul preluării preşedinţiei Consiliului U.E. Mă refer aici la fondurile europene pe care România a reuşit să le atragă. Şi pe care chiar ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, le-a prezentat.

În actualul exerciţiu financiar 2014 – 2020, ţara noastră a primit 11 miliarde de euro, adică 25,6% din total de alocare pentru România, de 43 de miliarde de euro. De asemenea, prin Politica de Coeziune, România a primit până în prezent 6,3 miliarde de euro. Ceea ce reprezintă 20,3% din total de alocare pentru fondurile europene structurale, în condiţiile în care media europeană este de 22%.

România contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 16,5 miliarde de euro şi primeşte 48,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că are un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro.

În ciuda criticilor apărute, ţara noastră reuşeşte să profite de faptul că se află în Uniunea Europeană şi de faptul că poate atrage fonduri europene. Şi demonstrează şi prin faptul că România va trimite Comisiei Europene, anul viitor, studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale care se vor construi în Iaşi, Craiova şi Cluj.

Suma alocată spitalelor regionale din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro.

Toate aceste lucruri nu ne arată decât că progresăm. Că mergem pe un drum bun şi că vom reuşi ca, în viitor, ţara noastră să fie văzută mai bine prin ochii Uniunii Europene, iar cetăţenii acestei ţări să se poată considera şi cetăţeni europeni şi să aibă de câştigat de pe urma faptului că, în anul 2007, România a aderat la Uniunea Europeană.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

31 octombrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *