Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Pensii mai mari pentru cinci milioane de români”

Alina_Teis_dec1_2019

Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Pensii mai mari pentru cinci milioane de români

Partidul Social Democrat a promis un trai de viață mai bun românilor. A promis venituri mai mari și a oferit. P.S.D. a luat măsuri astfel încât economia acestei țări să înregistreze creșteri record, conform datelor institutului Eurostat și Băncii Mondiale. În perioada guvernării P.S.D., câștigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 50%, iar punctul de pensie este de la 1 septembrie 2019 mai mare cu 45% față de 2016.

În ciuda nenumăratelor încercări ale P.N.L. și U.S.R. de a bloca creșterea pensiilor, P.S.D. a reușit să mărească valoarea acestora. Astfel, de la 1 septembrie, cinci milioane de pensionari vor primi pensii mai mari. Din această lună, punctul de pensie s-a mărit la 1.265 de lei, de la de la 1100. Punctul de pensie a fost indexat cu 15%. De exemplu, un pensionar, care a avut o pensie de 1562 lei, va primi 1796 lei, iar la o pensie de 2000 lei, majorarea este de 300 lei. Această majorare a fost stabilită prin Ordonanţa 114 şi Noua Lege a Pensiilor.

Între măsurile care au intrat în vigoare de la 1 septembrie se numără și reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor. Astfel, pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar la cele peste 2000 de lei impozitul va fi diminuat de la 16% la 10%.

Legea 127/2019 mai prevede ca valoarea punctului de pensie să crească și în anii următori, etapizat, până în toamna lui 2021. În septembrie 2020, punctul de pensie va urca la 1.775 lei, iar după un an va ajunge la 1.875 lei. Din septembrie 2021, potrivit aceleiaşi legi, se va aplica o altă formulă de calcul. Atunci va fi introdus şi punctul de referinţă, a cărui valoare va fi indexată anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Până la sfârşitul acestui an, legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei. Anul viitor, impactul bugetar se va ridica la 24,8 miliarde, în 2021 impactul va fi de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

Există bani pentru aceste creșteri. Este garanția pe care o dă P.S.D., partidul care de-a lungul timpului și-a respectat promisiunile.

Măsurile luate de P.S.D. vor reduce decalajul dintre veniturile pensionarilor, având în vedere că nu se aplică persoanelor care beneficiază de pensii speciale.

Avem încredere că România va încheia anul cu o creștere economică de peste 4,5% și că ne vom încadra în ținta de deficit asumată ca stat membru al Uniunii Europene.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

4 septembrie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *