Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Operațiunea «Demetra» combate frauda fiscală din domeniul produselor alimentare”

D_Alina_T_decDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Operațiunea «Demetra» combate frauda fiscală din domeniul produselor alimentare

Frauda fiscală poate fi prevenită și combatută, iar una dintre măsurile luate în ultimele zile în acest sens o reprezintă operațiunea “Demetra”.

În urma îndemnului președintelui P.S.D. de a verifica fructele și legumele care intră în țară, a fost declanșată operațiunea „Demetra”. Astfel, A.N.A.F. și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au demarat această acțiune la nivel național.

Vorbim de controale în care inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor și fructelor, până când acestea ajung la consumator. Se urmărește legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale.

Operațiunea “Demetra” are ca scop oprirea importurilor de legume și fructe de contrabandă, iar de când au început verificările, scopul este atins. În urma controalelor, sute de tiruri au fost blocate la vamă, iar mai apoi tone de legume și fructe au fost neutralizate.

În doar câteva zile, au fost controlate peste 400 de mijloace auto destinate transportului de legume și fructe, dar și 3 depozite. Au fost aplicate 31 de sancțiuni, în valoare de peste 600 de mii de lei. Cantitatea de legume și fructe neutralizate se ridică la 81 de tone, în special legume venite din Polonia, Ungaria, China, Spania și Grecia.

Inspectorii au sancționat: lipsa documentelor sanitare veterinare, iginenă necorespunzătoare, depășirea capacității de depozitare, mijloace de transport necorespunzătoare,lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare), lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Controalele vor urma și în perioada următoare, și, cred că reprezintă o etapă firească pentru ca produsele care ajung în magazine să fie mai sigure, iar românii să poată pune pe mese legume și fructe de calitate, despre care să știe cu certitudine că nu le afectează sănătatea.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

16 aprilie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *