Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Investim în copii, investim în viitor!”

Alina_Teis_depMH3Chiar dacă nu sunt fizic alături de elevii mici sau mari, care au început şcoala, sau de părinţii lor, mi-aş dori ca ei să audă acest mesaj. Să ştie că noi suntem alături de ei şi că nu ne dorim decât acelaşi lucru ca ei: ne dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri, pentu ca, odată ajunşi mari, să nu mai plece din România.

Nu doar că ne dorim, dar încercăm să facem tot posibilul pentru asta. Încercăm să le creăm condiţii mai bune în şcoli, să le asigurăm tuturor accesul la educaţie, să-i sprijinim. Aş vrea să aduc în discuţie exemplul manualelor şcolare. E primul an în care elevii vor avea pe bănci absolut toate manualele şcolare.

Un alt lucru despre care aş vrea să vorbesc este programul “Masă caldă pentru elevi”. Va funcţiona şi în acest an, în 50 de unităţi de învăţământ, iar copiii îşi vor primi în continuare pachetul. Anul trecut, suma destinată întregului an scolar a fost de 30 de milioane de lei, finanţare asigurată de la bugetul de stat. Iar acolo unde elevii au primit în trecut o masă caldă, numărul absenţelor a scăzut considerabil. Acest lucru ne este indicat de datele de până acum.

Ce ne propunem pe viitor? Asta aş vrea să reamintesc câteva dintre planuri, cu toate că deja a fost prezentat programul de guvernare.

Pentru copii, există programul «GROWTH»- investim în copii, investim în viitor. Acesta prevede, în primul rând, un ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile pentru construcţia, amenajarea sau dotarea de creşe sau grădiniţe. Practic, se va acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcţia, în regim privat, a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice. De asemenea, copiii care au familii cu venituri reduse vor beneficia de locuri gratuite la creşă.

Va exista şi un cont de economisire junior. Prin acesta, la fiecare 1.200 lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul acordă un sprijin anual de 600 de lei.

Sunt doar o parte dintre măsuri. Pentru că, în perioada următoare, ne dorim să reformăm educaţia. Și îmi doresc ca, prin proiectele pe care le derulăm, să oferim egalitate de şanse, în aşa fel încât fiecare copil să aibă acces la educaţie de calitate. Iar pe lângă asta, să le oferim libertate de gândire şi să le respectăm dreptul la opinie. Sunt convinsă că, în tot ceea ce facem, vom avea meru grijă să ascultăm vocile pricipalilor actori, atât ale părinţilor, cât şi ale copiilor.

Închei această declaraţie prin a le ura succes celor mici şi înţelepciune nouă, cei care putem face ceva concret pentru ei! Îmi doresc ca noul an şcolar să fie unul cu multe roade. Elevilor le doresc să se încreadă în forţele proprii şi să fie mereu curioşi să afle lucruri noi. Părinţilor le spun să aibă mereu răbdare şi să-şi susţină copiii, indiferent de situaţie.

Vă mulţumesc!

Alina TEIŞ,
Deputat PSD de Mehedinţi

12 septembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *