Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, un principiu de bază al democraţiei
Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă un principiu fundamental al drepturilor omului. Este, de asemena, o valoare fundamentală a Uniunii Europene şi un drept care a fost consacrat încă din anii ’50, prin Tratatul de la Roma, care cuprindea o prevedere privind egalitatea de remunerare.
Tratamentul nediferenţiat dintre femei şi bărbaţi, indiferent unde se aplică el, este o dovadă a evoluţiei societăţii. Şi cred că statele care îşi tratează egal cetăţenii, indiferent de sexul lor, sunt mai democratice, mai mature, mai prospere.
Am ales să vorbesc despre acest subiect şi datorită faptului că, luna aceasta, pe 2 noiembrie, Uniunea Europeană a marcat ziua egalităţii salariale între bărbaţi şi femei. Şi, dacă ne uităm la datele care au fost publicate până acum, vedem că femeile din Uniunea Europeană câştigă cu 16,2%, în medie, mai puţin decât bărbaţii. Cu toate astea, ţara noastră a reuşit să înregistreze cel mai mic decalaj, de 5,2%. De altfel, în România, decalajul salarial între femei şi bărbaţi s-a micşorat în ultimii ani. Astfel, de la 8,8% în 2010, a coborât la 5,8% în 2015, respectiv 5,2% în 2016, conform datelor Eurostat. Aşadar, munca femeilor este apreciată, iar salariile femeilor, atât la stat, cât şi în mediul privat, sunt aproape egale cu cele ale bărbaţilor.
Iar în ceea ce priveşte acest aspect, Partidul Social Democrat are meritele lui. Promovează acest principiu, înscriind în statut şi în alte documente de bază obiective care să conducă la egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei. De altfel, anul acesta a fost adoptată şi o strategie naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Iar printre obiective se prevede creşterea gradului de conştientizare a copiilor şi tinerilor cu privire la prevederile legale din domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi combaterea stereotipurilor de gen în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte piaţa muncii, obiectivele sunt încurajarea antreprenorialului în rândul femeilor şi tinerilor proveniţi din medii defavorizate, îmbunătăţirea situaţiei femeilor pe piaţa muncii şi concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie şi cea privată. Dar strategia se mai referă şi la creşterea nivelului de participare a femeilor la procesul de decizie şi la introducerea perspectivei de gen în politicile naţionale.
Partidul Social Democrat promovează egalitatea de şanse. Iar acest lucru se vede dacă ne uităm la faptul că, pentru funcţii importante, au fost alese femei. Congresul Partidului Social Democrat din data de 10 martie anul acesta a adoptat modificări de reprezentare egală între bărbaţi şi femei pentru funcţia de vicepreşedinte, în cele opt regiuni. Iar în funcţia de preşedinte-executiv al partidului a fost aleasă tot o femeie, respectiv Viorica Dăncilă, prim-ministru al României.
Congresul a ales atunci femei vicepreşedinte printre care: Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Natalia Intotero, Doina Pană, Roxana Mînzatu, Mirela Furtună.
Femeile şi-au făcut simţită prezenţa şi în Parlament, în Guvern, dar şi în administraţia publică locală. În Parlament, există peste 50 de femei care ocupă funcţii de deputat sau senator. La nivelul Guvernului, prim-ministrul este femeie, sunt opt femei ministru şi peste 20 de femei secretar de stat, şefi de agenţii de nivel naţional. În administraţia locală şi în Parlament, 87 de femei ocupă funcţia de primar, 89 de viceprimar, 104 sunt consilieri judeţeni şi peste trei mii consilieri locali.
Partidul Social Democrat susţine egalitatea de gen. Acest lucru se vede şi va continua să se vadă, din ce în ce mai mult în societatea românească, în instituţii de prestigiu, în companii mari, în şcoli, spitale, în administraţia publică, dar şi cea privată. Femeile reuşesc să demonstreze, pe zi ce trece, că nu sunt mai prejos. Că pot fi puternice, inteligente, că se pot impune şi că pot lua decizii bune.
Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
7 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti