Deputata Alina Teiş, comunicat de presă: „Avantajele României în urma aderării la Uniunea Europeană sunt multiple”

Alina_Teis_comunicat_maiDeputata PSD de Mehedinți, Alina Teiş, membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi a Comisiei pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, a subliniat astăzi, 7 mai 2019, în declarația politică susținută în plenul Camerei Deputaților, semnificația zilei de 9 mai, Ziua Europei, cunoscută şi ca Ziua Schuman.

„Această zi aminteşte de declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, privind crearea unei Comunităţi a Cărbunelui şi Oţelului. Viziunea lui era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Această comunitate a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.
Ziua Uniunii Europene se sărbătoreşte încă din anul 1985, conform deciziei luate de Consiliul European de la Milano. În fiecare stat membru, în această zi, se organizează evenimente prin care să se arate respectul şi preţuirea faţă de uniune şi de valorile ei.
Uniunea Europeană promovează valori precum libertate, respectarea drepturilor omului, egalitate în faţa legii, statul de drept. Iar în ziua de 9 mai apreciem mai mult ca niciodată aceste valori.
Intrarea în Uniunea Europeană a avut o mulţime de efecte benefice asupra ţării noastre. La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Atunci s-a petrecut unul din cele mai importante momente din istoria acestei ţări. După primirea în Uniunea Europenă, România are reprezentanţi în toate instituţiile europene, iar cetăţenii săi beneficiază de drepturile conferite de cetăţenia europeană. De altfel, limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Avantajele României în urma aderării la Uniunea Europeană sunt multiple. Vorbim de beneficii de ordin social, politic şi economic. Din punct de vedere social, UE se constituie prin valori precum democraţia şi respectarea drepturilor omului. Aceste valori sunt implementate şi în ţara noastră. Din punct de vedere politico-economic, România are parte de libera circulaţie a mărfurilor şi a forţei de muncă. Cetăţenii romani care merg să lucreze în străinătate beneficiază de dreptul la muncă, de asigurare şi protecţie socială. De asemenea, ţara noastră poate atrage fonduri post aderare, pentru dezvoltarea agriculturii, infrastructurii şi industriei. Iar România are parte şi de investiţii străine, ceea ce duce la creşterea locurilor de munca, la dezvoltarea economiei.
Iar în anul 2019, România îşi arată din nou importanţa în Uniunea Europeană. La 1 ianuarie 2019, România a preluat, pentru prima dată, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Uniunea Europeană ne-a deschis graniţele sale, ne-a asigurat şansa unui loc de muncă european, posibilitatea de a studia în ţările ei. Ne-a facilitat accesul la Fondurile Structurale, ne-a livrat securitate sporită, ne-a încurajat investiţiile străine, ne-a consolidat speranţa că orizontul de aşteptare pentru împrietenirea cu democraţia autentică nu este chiar atât de îndepărtat.
De Ziua Europei trebuie să ne amintim să preţuim valorile democratice, libertatea, drepturile omului, spiritul liber. Toate acestea au făcut ca bătrânul continent să fie un spaţiu al prosperităţii şi libertăţii individuale.

La mulţi ani Europa, la mulţi ani, România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *