Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, este co-iniţiator la un proiect de lege care priveşte protecţia drepturilor copilului.
Este vorba de un proiect pentru modificarea alin. (1) şi (2) ale articolului 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Articolele modificate prevăd ca plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani să poată fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.
În şedinţa din data de 31 octombrie 2018 Camera Deputaţilor a aprobat aceste modificări, urmând ca legea să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.
“Modificările aduse la această lege la care sunt co-iniţiator sunt o şansă oferită copiilor care nu au norocul să crească în propria familie şi să beneficieze în primii ani de viaţă de căldura unui cămin. Această lege va avea un impact pozitiv major pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Pentru că articolele modificate prevăd ca plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani să poată fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis. Multe studii ştiinţifice au arătat că instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la 7 ani nu a fost una benefică, iar internarea lor în centre de plasament de tip rezidenţial are efecte atât asupra comportamentului lor, cât şi asupra dezvoltării lor ulterioare. De aceea, prin modificările aduse acestei legi s-a dorit dezinstituţionalizarea treptată. Este vorba despre un număr de 19.000 de copii din centrele de tip rezidenţial care, potrivit modificărilor aduse la lege, vor urma să fie fie mutaţi în centre mici de tip parental, la asistenţi sociali sau în plasament la familii, urmând ca centrele de tip rezidenţial să fie închise până în 2020”, a declarat Alina Teiş.
Mircea Popescu