Deputata Alina Teiş: „Am crescut punctul de pensie la 1265 de lei, am crescut pensia medie cu 54,5%, am eliminat plata CASS pentru pensionari”

Alina_Teis_comunicat_maiDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Ziua Internațională a Vârstnicilor

În fiecare an, în data de 1 octombrie, sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Este ziua în care conștientizăm cât de importante sunt aceste persoane în viața noastră și cât de important este ca noi să le acordăm respectul cuvenit, pentru că fără ele nu am fi ajuns aici.

Anul acesta mă  alătur și eu declarației Organizației Națiunilor Unite: „Înaintarea în vârstă nu diminuează demnitatea și drepturile fundamentale ale unei persoane.”

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost consacrată în anul 1991, de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Atunci, Adunarea Generală a O.N.U. adopta rezoluţia 46/9, unde s-a decis ca vârstnicii să aibă libertatea de a alege asupra vieţii personale şi profesionale, să aibă dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

Din anul 1991 și până în prezent, ziua vârstnicilor este sărbătorită în fiecare an. Este ziua în care tragem un semnal de alarmă asupra importanței pe care o au persoanele vârstnice în viața noastră. Și cât de important este ca acestea să trăiască în condiții decente. Să se implice în mod activ în viața economică, politică, socială și culturală. Să poată îmbătrâni frumos, să fie lipsiți de griji sau de discriminare.

Vârstnicii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile părți ale societății. De aceea ne preocupăm să-i ajutăm să aibă o viață mai ușoară. Am venit până acum cu măsuri. De altfel, guvernarea P.S.D. a pus în centrul preocupărilor pensionarii, fiind singurul partid care a elaborat o lege a pensiilor ce va corecta inechitățile după recalcularea acestora.

Am crescut punctul de pensie la 1265 de lei, am crescut pensia medie cu 54,5%, am eliminat plata CASS pentru pensionari și am scutit de impozit pensiile sub două mii de lei. De asemenea, implementarea proiectelor noastre a dus la cea mai mare creștere a pensiei medii lunare, iar puterea de cumpărare pentru pensionari a crescut și ea cu peste 40 de procente, față de 2016.

Persoanele vârstnice din ţara noastră beneficiază și de măsuri de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale. Măsurile de asistenţă socială sunt susţinute financiar din bugetul de stat, bugetele locale, precum şi din bugetele de asigurări pentru anumite categorii de facilităţi şi servicii.

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice le urez tuturor seniorilor României la mulți ani sănătoși și fericiți!

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

2 octombrie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *