De ce susțin varianta alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin? Argumente și contraargumente

Mircea_Popescu_77Tema alegerilor primarilor din două tururi de scrutin a devenit în ultimii ani una mai mult electorală. Din capul locului, trebuie spus că modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin datează din anul 2012, fiind introdusă de Guvernul Emil Boc. Atunci, pentru prima dată în România, primarii au fost aleși dintr-un singur tur. Așa se va întâmpla și la alegerile locale de anul viitor.

Pe de altă partea, tema alegerilor primarilor a apărut în discuție în funcție de interesele politice ale partidelor. Unele ar fi avantajate, altele dezavantajate.

Cei care susțin revenirea la două tururi de scrutin aduc ca argument principiul legitimității. Acest principiu este, în opinia mea, unul relativ și nesemnificativ. Pentru că ține mai mult de prezența la urme din ziua alegerilor. Cu alte cuvinte, un primar poate fi ales dintr-un singur tur de scrutin cu 51% și tot la fel poate fi ales în două tururi tot cu 51%, dacă este o prezență mult mai slabă. Prin urmare, principiul legitimității nu funcționează întotdeauna.

Este adevărat că în situația în care sunt două tururi de scrutin există o legitimitate mai mare, însă nu întotdeauna este și una morală. La cel de-al doilea tur de scrutin se fac alianțe electorale, iar la diferențe mici în primul tur rezultatul poate fi întors în turul doi doar datorită votului politic adus de partidele aliate.

Exemplul cel mai convingător în acest sens este municipiul Târgu-Mureș, unde toate partidele românești, indiferent de culoarea politică, s-au unit împotriva candidatului la Primărie din partea UDMR, reușind să câștige.

Din acest punct de vedere, mi se pare nu doar un vot imoral, ci și o nedreptate electorală, pentru că pot exista în localitățile mici diferențe foarte mici, care în turul doi să dea câștig de cauză celui care are susținere politică mai mare.

Dar pentru partidele care susțin două tururi există și o altă variantă: să se constituie în alianțe electorale și să susțină un singur candidat pentru funcția de primar, situație în care este ca și cum ar fi în două tururi.

Mi se pare mult mai potrivit și moral ca acel acel candidat care întrunește cel mai mare număr de voturi în primul tur să fie ales primar, pentru că dacă un primar în funcție nu a făcut nimic pentru comunitatea sa, nu va fi reales nici dacă e un singur tur, iar acel candidat care oferă încredere și speranță alegătorilor poate fi ales și într-un singur tur.

În concluzie, sunt pentru alegerea primarului de către alăgători în funcție de rezultatele avute de primarul în funcție sau dacă nu este primar de candidatul care oferă mai multă înceredere și speranță, iar nu să fie ales în urma unor aranjamente interne ale partidelor între cele două tururi.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *