De ce 15 mai este ziua Colegiului Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin? La Mulți Ani, traianiști!

Colegiul_Natioanal_TraianCa zi-patron a Liceului „Traian”, azi Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin a fost aleasă ziua de 15 Mai 1848, ziua Adunării Naţionale de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, care exprimă idealurile româneşti de libertate naţională, dreptate socială şi unire.

Unirea de la 1918 este amintită la Liceul „Traian” din Drobeta Turnu Severin de „Stejarul Unirii”, plantat în parcul acestei şcoli la 1 Decembrie 1918.

Se poate vorbi, de asemenea, de patriotism, demnitate și sacrificiu la Liceul „Traian”, mulți dintre luptând în Primul Război Mondial. Au căzut eroic în acest război peste 40 de foşti elevi, al căror nume este scris pe cele două table de onoare aflate pe pereţii scării principale a Liceului „Traian”.

Cu numele unora dintre ei au fost denumite străzi din oraşul nostru ca dr. Saidac, Nicu Cernăianu, Matei Vasilescu,ş.a.

Dar profesorii Liceului „Traian” n-au scăpat răzbunării ocupanţilor germani pentru activitatea patriotică desfăşurată în teritoriile de sub ocupaţia lor. În 1917, mai mulți profesori, printre care N.N.Herescu, G. Oprescu, I. Şt. Paulian, Al.Rezmeriţă, P.Sergescu, V.Vârcol ş.a., au fost arestaţi şi ţinuţi închişi la Mânăstirea Tismana, iar o parte dintre ei au fost deportaţi în lagărul  Golemo-Konare din Bulgaria, unde au stat până la sfârşitul războiului, când au revenit în patrie.

Nu trebuie uitat că la Liceul „Traian” a fost introdusă pentru prima dată uniforma şcolară în anul1894, pregătirea militară a elevilor din cursul superior în 1893, pregătirea muzicală a tuturor elevilor, liceul a avut fanfară proprie şi orchestră, fiecare elev trebuia să înveţe să cânte la un instrument muzical, după preferinţă şi înclinaţie (1897).

Tot profesorii de la acest liceu au întemeiat Societatea corală „Doina” (în 1897), prima societate corală din România veche, Teatrul din Turnu-Severin, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier (1912), Universitatea Liberă şi Casa Luminii (1919), Stadionul oraşului Turnu-Severin (Stadionul dr. C. Angelescu), Monumentele eroilor de la Padeş şi Turnu-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *