Daniel Cirjan ascute creioane in Primaria severineana

De când a fost reales în funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, şeful liberalilor severineni, face un soi de joc politicianist cu scopul iluzoriu de a-şi crea un capital de imagine în perspectiva scrutinului local de anul viitor. Ultimul episod în care Daniel Cîrjan a vrut să-şi umfle inutil muşchii a fost recenta şedinţă de Consiliu Local în care se introdusese pe ordinea de zi schimbarea sa din funcţie. Tentativa consilierilor care au dorit schimbarea lui Daniel Cîrjan din funcţie a fost una pripită şi neinspirată, pentru că, potrivit noilor reglementări, viceprimarul poate schimbat cu votul a două treimi din numărul consilierilor, nu cu majoritate simplă ca până acum. Dându-şi seama de inutilitatea demersului lor, consilierii au votat retragerea propunerii de pe ordinea de zi, moment în care Daniel Cîrjan a insistat ca punctul de pe ordinea de zi să rămână. Ce ce vrut Daniel Cîrjan să arate cu aceasta? Pe de-o parte a dorit să-i umiliească pe consilierii locali, arătând că, în ciuda unui aşa-zis complot, nu poate fi schimbat din funcţie, iar, pe de altă parte, să se erijeze într-un fel de erou al Severinului, alesul local care rezistă eroic presiunilor de schimbare din funcţie. Este o strategie politică pur politicianistă prin care Daniel Cîrjan, în pofida tinereţii sale, încearcă să câştige capital electoral cu orice preţ.

 
Viceprimarul Daniel Cîrjan îşi umflă muşchii degeaba

 
La finalul şedinţei în care se era propusă schimbarea sa din funcţie, viceprimarul Daniel Cîrjan a mai dorit să-şi arate muşchii năpustindu-se asupra primarului Constantin Gherghe. Despre primarul Severinului, Daniel Cîrjan a spus că este în spatele tentativei sale de schimbare din funcţie. Nu este exclus să fie aşa. Însă nici nu s-a instalat bine în funcţia de viceprimar, că Daniel Cîrjan a început un război politico-administristrativ cu primarul Constantin Gherghe, cerându-i acestuia în repetate rânduri demisia. Vreau să fiu bine înţeles: primarul Constantin Gherghe trebuia să-şi dea demisia pentru că este un politician necredibil şi un ales al cărui nume a fost asociat fie cu scandalul proxeneţilor, fie cu nereguli constate de Curtea de Conturi. Însă nu Daniel Cîrjan este cel îndreptăţit să ceară demisia primarului. Ceea ce face viceprimarul Daniel Cîrjan nu este altceva decât o strategie de imagine prin care doreşte să câştige simpatia severinenilor. Daniel Cîrjan este, de altfel, într-o poziţie administrativă ingrată, deoarece primarul Constantin Gherghe nu i-a delegat nicio atribuţie conferită funcţiei de viceprimar. Cu alte cuvinte, Daniel Cîrjan ascute creioane în Primăria severineană. Neavând o activitate administrativă susţinută, marginalizat de primar, viceprimarului Daniel Cîrjan nu-i rămâne decât să ducă un război politic de uzură cu primarul Gherghe, conflict din care nu are cum să câştige, pentru că nici nu are realizările primarului, nici nu a venit cu soluţii concrete şi viabile pentru municipalitate. Ca viceprimar reales recent, Daniel Cîrjan lasă convingătoarea impresie că este în plină campanie electorală, scopul să fiind exclusiv unul politic, acela de a-şi pregăti candidatura pentru funcţia de primar de anul viitor.

 
Avantajat de un aranjament politic imoral

 
Mai mult, moral vorbind, Daniel Cîrjan nu merita funcţia de viceprimar nici în anul 2012, după consumarea scrutinului local, nici acum. În ambele situaţii a fost ales în urma unui aranjament politic imoral din Consiliul Local. Alianţa din partea căreia Daniel Cîrjan a candidat pentru funcţia de consilier local în anul 2012, respectiv USL Mehedinţi, nu a obţinut majoritatea necesară. Cu toate acestea, Daniel Cîrjan a fost ales viceprimar ca urmare a unor trădari în Consiliul Local din partea celor care au câştigat majoritatea, altfel spus în urma unui joc politic imoral. În urmă cu câteva săptămâni, atunci când Daniel Cîrjan a fost reales în funcţia de viceprimar, a fost avantajat tot de un joc politic imoral, pentru că PNL Mehedinţi, partidul din care face parte, nici nu mai este în alianţa politică din care făcea parte în urmă cu 3 ani şi nici nu deţine majoritatea în Consiliul Local. Realegerea sa a fost posibilă tot în urma unui aranjament politic imoral prin care s-a dorit schimbarea foştilor viceprimari, respectiv Marius Screciu şi Romulus Vâlcu.

 
Vrea să fie un lider politic redutabil

 
Liberalul Daniel Cîrjan lasă senzaţia unui politician foarte satisfăcut de preluarea funcţiei pe care a mai deţinut-o, dar şi de perspectiva electorală, având convingerea că anul electoral 2016 îi poate aduce o importantă funcţie Administrativă aleasă. Acest entuziasm politic e alimentat şi de potenţialul de creştere politic pe care îl are PNL Mehedinţi după scrutinul prezidenţial de anul trecut. Daniel Cîrjan, preşedintele PNL Drobeta Turnu Severin, a beneficiat de conjunctura politică favorabilă creată, reuşind să-şi recâştige în cele din urmă funcţia pierdută. Fără îndoială că tânărul liberal şi-a dorit să revină în această funcţie, însă aceasta nu s-a datorat exclusiv dorinţei sale de a redeţine o funcţie administrativă de conducere, ci şi dintr-un orgoliu personal al său, acela de a se defini un lider politic de forţă. În calitatea sa de viceprimar, Daniel Cîrjan nu prea are timp să demonstreze că este un edil mai implicat sau mai competent decât a fost în perioada în care a mai deţinut această funcţie. Cât priveşte funcţia sa politică, rolul său nu este unul determinant în partid. PNL Mehedinţi s-a întărit deja prin fuziunea cu PDL Mehedinţi, iar partidul este pe val după scrutinul prezidenţial din toamna anului trecut. Însă chiar şi aşa este imposibil de crezut că PNL Mehedinţi, oricât de puternic ar fi, are forţa de a-l impune pe Daniel Cîrjan, bazându-se doar pe activul de partid şi pe simpatia crescândă în rândul alegătorilor. Daniel Cîrjan nu este nici pe departe un lider politic de imagine, capabil să vină, individual, cu propriul său capital electoral, ci, dimpotrivă, cota de încredere a PNL Mehedinţi i-ar aduce câteva procente în plus, însă insuficient pentru a emite pretenţiile unui candidat redutabil, cu şanse reale, cel puţin pentru Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin.

 
Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *