Dan Trancota, in fata unui sfarsit politic iminent

Dan_TrancotaDan Trancotă a fost o apariţie surprinzătoare şi neaşteptată în politica mehedinţeană. Interesant este că Dan Trancotă ar fi putut avea o carieră politică de succes după ce nu a mai fost prefect de Mehedinţi, însă evoluţia acestuia incoerentă, instabilitatea politică şi anumite erori i-au blocat calea spre o afirmare politică în forţă, chiar dacă şi-a dorit şi a încercat acest lucru. Înfrângerile electorale suferite în ultimii ani şi-au pus amprenta asupra imposibilităţii revenirii sale ca lider politic mehedinţean. Numai la ultimele două scrutinuri locale, cele din 2012 şi 2016, Dan Trancotă a pierdut surprinzător şi lamentabil bătălia pentru recâştigarea funcţiei de primar al oraşului Vânju-Mare.

Un eşec electoral lamentabil

Dan Trancotă a pierdut bătălia pentru funcţia de primar al oraşului Vânju Mare la scrutinul din data de 5 iunie a acestui an. A fost pentru a doua oară consecutiv când fostul prefect al judeţului a pierdut această competiţie electorală. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât, la fel ca în 2012, şi în acest an Dan Trancotă era favorit pentru câştigarea fotoliului de primar. Deşi a candidat din partea celui de-al doilea partid ca forţă politică din judeţ, PNL Mehedinţi, Dan Trancotă s-a clasat pe locul 3 în confruntarea electorală locală din vara acestui an, obţinând un număr de 840 de voturi. Pe primul loc la Vânju Mare s-a clasat primarul reales în funcţie, Nicolae Rugină, care a obţinut 1130 de voturi, urmat, surprinzător, de candidatul ALDE, Alexandru Mijaiche, de asemenea fost primar, care a fost votat de 950 de cetăţeni ai oraşului. Nu se ştie exact care au fost cauzele înfrângerii domnului Dan Trancotă pentru cea de-a doua oară consecutiv, însă cert este faptul că această nereuşită a fost un eşec politic total pentru fostul primar al oraşului Vânju Mare şi fostul prefect al judeţului Mehedinţi. Aceast insucces electoral va avea în mod sigur consecinţe nefaste, îndeosebi asupra evoluţiei sale pe scena politică locală.

Un politician instabil

Dan Trancotă a fost un politician mehedinţean pe cât de instabil, pe atât de controversat politic. Membru în cinci partide politice, respectiv PSD, PNG-CD, PIN, PC, şi PNL dl. Dan Trancotă pare să fi ieşit total din scena politică locală, acolo unde îşi pusese atâtea speranţe. Fostul prefect al judeţului Mehedinţi a oscilat în ultima ani în politica judeţului părând să nu-şi găsească locul. A schimbat mai multe partide, unde nu a performat nici politic, nici electoral, ultimul scrutin local găsindu-l în tabăra PNL Vânju Mare. Ca şi la celelalte confruntări electorale, şi înaintea alegerilor locale din acest an Dan Trancotă era optimist şi spera să recâştige funcţia de primar. Înfrângerea suferită în alegeri a fost în măsură să reconsidere statutul şi rolul său politic, în ipoteza în care în cazul său se poate vorbi de vreo aspiraţie politică. Dan Trancotă n-a fost niciodată un politician în adevăratul sens al cuvântului. Nici măcar atunci când a fost lider de partid. O victorie în alegerile locale din acest an şi recâştigarea funcţiei de primar i-ar fi crescut în mod evident cota politică şi putea deveni un lider important al PNL Mehedinţi. Din postura de primar al oraşului Vânju Mare, având o legitimitate acordată de alegători, Dan Trancotă putea deveni nu neapărat un politician de anvergură al judeţului, ci mai degrabă unul care conta la nivelul imaginii PNL Mehedinţi atât în judeţ, cât şi în oraşul Vânju Mare. Aşa însă rolul său politic s-a diminuat aproape până la dispariţie. Mai mult, acea înfrângere şi-a pus limpede amprenta şi asupra evoluţiei sale viitoare, pentru că este puţin probabil că se mai poate vorbi de o implicare politică fermă. În noul situaţie, şansele ca acesta să revină în politica mehedinţeană sunt aproape nule. Fără o funcţie publică aleasă, câştigată prin votul alegătorilor, va fi foarte greu să se afirme din punct de vedere politic. Din acestă cauză, cred că dl. Dan Trancotă şi-a jucat la alegerile locale din data de 5 iunie 2016 ultima carte politică, iar revenirea sa este din ce în ce mai dificilă. În urma rezultatul obţinut la alegerile locale, Dan Trancotă şi-a epuizat capitalul politic, ieşind din scena politică mehedinţeană într-un mod neonorant.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *