Cum au pierdut Gabriela Dobrota si PMP Mehedinti functia de viceprimar al Severinului

Gabriela_DobrotaLa scrutinul local din data de 5 iunie a.c., potrivit votului exprimat la urne de cetăţenii municipiului Drobeta Turnu Severin, configuraţia politică a noului Consiliu Local a fost următoarea: Alianţa PSD+UNPR Mehedinţi 11 consilieri, PNL Mehedinţi 10 consilieri şi PMP Mehedinţi 2 consilieri.

Într-o astfel de configuraţie era clar că PMP Mehedinţi cu cei doi consilieri ai săi urmau să constituie majoritatea alături de unul dintre cele două partide şi astfel să obţină o funcţie de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Preşedintele PMP Mehedinţi de la acea dată, Eugen Golea, care fusese ales şi consilier local, negociase cu PNL Mehedinţi şi PSD Mehedinţi, în cele din urmă rămânând în picioare doar înţelegerea cu PSD Mehedinţi pentru crearea majorităţii în Consiliul Local, aceasta făcându-se cu acordul preşedintelui Traian Băsescu, ceea l-a făcut să şi declare public că la Mehedinţi PMP va face majoritate cu PSD în Consiliul Local.

Negocierea cu PSD Mehedinţi viza nu doar funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, care urma să-i revină lui Eugen Golea, ci şi alte patru posturi de viceprimar în comunele Căzăneşti, Godeanu, Oprişor şi Eşelniţa. Era o negociere mai mult decât convenabilă pentru PMP Mehedinţi, în condiţiile în care partidul nu intrase în Consiliul Judeţean Mehedinţi.

O stare tensionată nejustificată în PMP Mehedinţi

La puţin timp după această negociere, în PMP Mehedinţi s-a întâmplat un fapt straniu. În loc să fie unit pentru a maximiza şansele de obţinere a unor funcţii publice locale şi, implicit, relansarea partidului în judeţ, în PMP Mehedinţi a început un conflict artificial. Gabriela Dobrotă, candidatul partidului pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, s-a trezit că i se cuvine funcţia de viceprimar pe care şi-ar dori-o. Eugen Golea a acceptat această variantă, cu toate că Gabriela Dobrotă afirmase de mai multe ori că, dacă nu iese primar, nu rămâne nici consilier local, cu atât mai puţin viceprimar.

Mai mult discuţiile s-au purtat la nivelul conducerii centrale a partidului, de faţă cu preşedintele Traian Băsescu. S-a ajuns la concluzia, convenită cu preşedintele Traian Băsescu, ca, în ipoteza în care Gabriela Dobrotă câştigă funcţia de viceprimar, Eugen Golea să fie candidatul pe prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor a PMP Mehedinţi. Între timp Gabriela Dobrotă a fost numită preşedinte interimar al PMP Mehedinţi în locul lui Eugen Golea, considerând-se că scorul pe care l-a obţinut în municipiul Drobeta Turnu Severin a fost net superior celui obţinut în judeţ, însă neluând în calcul că acest procent s-a datorat şi partidului care avusese rezultate la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din anul 2014.

Din acel moment, în PMP Mehedinţi a apărut, în mod ciudat şi total nejustificat, o stare tensionată, care a avut consecinţe nefaste la nivelul imaginii partidului. Întregul efort al doamnei Gabriela Dobrotă şi a noii sale echipe de conducere din fruntea PMP Mehedinţi a fost concentrat exclusiv pe îndepărtarea lui Eugen Golea din partid, în felul acesta creându-se o situaţie de neîncredere totală. Deşi se pregătea să obţină funcţia de viceprimar, noua conducere a PMP Mehedinţi deschisese un front de luptă pentru excluderea din partid a fostului preşedinte.

De ce s-a dorit excluderea lui Eugen Golea?

De ce s-a dorit neapărat excluderea lui Eugen Golea din PMP Mehedinţi, în condiţiile în care se ajunsese la înţelegerea ca Gabriela Dobrotă să fie candidatul pentru funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin?

Este întrebarea la care Gabriela Dobrotă nu a oferit nicio explicaţie până în prezent. Cu atat mai mult cu cât Eugen Golea nu reprezenta niciun pericol pentru Gabriela Dobrotă din moment ce nu mai era preşedintele partidului. Cea mai plauzibilă justificare ar fi aceea că se dorea ca în locul său să fie validat ca şi consilier local Răzvan Roşca, un apropiat al doamnei Dobrotă şi candidatul de pe poziţia 3 pe lista de consilieri locali a PMP Drobeta Turnu Severin.

Eroarea majoră a doamnei Gabriela Dobrotă

Ajunsă preşedintele PMP Mehedinţi şi cu Eugen Golea exclus din partid, Gabriela Dobrotă a demarat la rându-i negocierile pentru formarea majorităţii şi obţinerea funcţiei de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. A avut discuţii atât cu PSD, cât şi cu PNL Mehedinţi. Până la urmă a mers tot pe formula negociată de Eugen Golea cu PSD Mehedinţi.

Potrivit acestei înţelegeri noii viceprimari ai municipiului Drobeta Turnu Severin trebuiau să fie Gabriela Dobrotă din partea PMP Mehedinţi şi Narcis Bordea din partea Alianţei PSD+UNPR. De fapt era singura variantă, pentru că Virgil Popescu, preşedintele PNL Mehedinţi, nu putea avea încredere în cei doi consilieri ai PMP Mehedinţi, de fapt fiind unul singur, deoarece mandatul de consilier local al lui Răzvan Roşca nu era sigur în acel moment datorită divergenţelor apărute între partid şi Eugen Golea. Probabil că Virgil Popescu bănuia dinainte că Eugen Golea va depune contestaţie pentru invalidarea mandatului de consilier a lui Răzvan Roşca, fapt care de altfel s-a şi întâmplat.

În cele din urmă socoteala ei nu s-a potrivit cu ce s-a întâmplat la şedinţa de constituire a noului Consiliu Local. Când părea sigură de obţinerea funcţiei de viceprimar, Gabriela Dobrotă s-a trezit fără aceasta datorită unor politicieni locali mult mai experimentaţi decât crezuse ea iniţial. Astfel în loc să fie aleasă viceprimar al Severinului alături de Narcis Bordea, s-a format o altă majoritate care a votat ca viceprimari pe Cornel Folescu de la PSD Mehedinţi şi pe Daniel Cîrjan de la PNL Mehedinţi. De supărare Gabriela Dobrotă a părăsit sala acuzând PSD Mehedinţi de trădare.

De fapt ce se întâmplase? Văzând că Eugen Golea este eliminat, Cornel Folescu a profitat de situaţia creată şi a demarat negocierile pentru obţinerea funcţiei de viceprimar. Aşa s-a ajuns la negocierile cu PNL Mehedinţi şi votarea celor două funcţii de viceprimar pentru PSD şi PNL Mehedinţi la şedinţa de constituire. Eroarea majoră a doamnei Gabriela Dobrotă a fost aceea că l-a exclus din partid pe Eugen Golea. Împreună puteau forma o echipă care să negocieze în favoarea obţinerii funcţiei de viceprimar al Severinului de către Gabriela Dobrotă.

Este exclusă varianta că Eugen Golea ar fi negociat peste capul doamnei Gabriela Dobrotă obţinerea funcţiei de viceprimar în condiţiile în care Alianţa PSD+UNPR Mehedinţi mai aveau nevoie doar de un singur vot, deoarece, nemaifiind preşedinte, Eugen Golea putea fi exclus din partid şi astfel pierdea calitatea de ales local. Mai mult, nu putea face acest lucru din moment ce exista înţelegerea, agreată chiar de preşedintele Traian Băsescu, să candideze pe prima poziţie pe listat PMP Mehedinţi pentru Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte, Eugen Golea nu putea face altceva decât se discutase la Bucureşti cu Gabriela Dobrotă la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu.

Şi a mai fost ceva în cazul doamnei Gabriela Dobrotă pe lângă această imensă eroare politică, şi anume o naivitate care demonstrează lipsa experienţei politice: Domnia Sa a crezut că intrând în politica mehedinţeană cu doar o jumătate de an în urmă, poate să facă de una singură jocuri politice în detrimentul unor politicieni locali foarte experimentaţi, precum Virgil Popescu şi Cornel Folescu. Aceştia i-au demonstrat doamnei Gabriela Dobrotă că sunt infinit mai experimentaţi decât credea. Mai ales Virgil Popescu care, după ce Daniel Cîrjan pierduse bătălia pentru funcţia de primar al Severinului, era direct interesat să obţină un post de viceprimar.

După pierderea funcţiei de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, în calitatea sa de preşedinte al PMP Mehedinţi la acea dată, Gabriela Dobrotă a reuşit să piardă şi celelalte patru funcţii de viceprimari negociate în teritoriu. Nici măcar nu a participat la şedinţele de constituire din comunele respective unde urmau să fie aleşi viceprimarii.

Pentru eşecul său personal şi al PMP Mehedinţi în obţinerea funcţiilor de viceprimari, Gabriela Dobrotă nu şi-a asumat, în calitate de lider al partidului, nicio responsabilitate politică. A rămas în continuare în funcţia de preşedinte al PMP Mehedinţi până la fuziunea cu UNPR Mehedinţi, când a fost înlocuită cu Constantin Gherghe, fostul preşedinte al UNPR Mehedinţi şi primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. De asemenea, şi-a păstrat şi funcţia de consilier local, implicarea sa în cele aproape patru luni scurse de la validarea mandatului de ales local fiind foarte slabă atât din punct de vedere politic, dar şi la nivelul administraţiei publice locale.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *