Colegiul Național “Traian” din Drobeta Turnu Severin a primit Placheta și Diploma aniversară „Nicolae Iorga” din partea Ministrului Educației

La împlinirea a 139 de ani de existență, în data de 15 mai 2022, Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin a primit Placheta și Diploma aniversară „Nicolae Iorga” din partea Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Placheta și Diploma aniversară reprezintă o recompensă morală oficială oferită unităților și instituțiilor de învățământ din sistemul național de educație ca urmare a activității educaționale desfășurate și a performanțelor profesionale înregistrate de-a lungul existenței acestora.  

Actuala clădire a Colegiului Naţional “Traian” a fost construită între anii 1890-1892 şi are pe frontispiciul său busturile lui Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, iar între ei bustul poetului Publius Ovidius Naso. Deasupra se află două personaje feminine, alegorii pentru Muntenia şi Moldova, ţinând coroana învingătorului – poporul român.

Mihail N. Hergot, precum şi pe primul său colaborator, Ştefan Bodiu, au deschis porţile Gimnaziului “Traian” din Turnu-Severin la 1 septembrie 1883, cu 79 de elevi înscrişi în clasa I (clasa a 5-a de azi), primul în calitate de director şi profesor de matematică, iar cel de-al doilea, licenţiat în litere, pentru obiectele de parte umanistă. În primii ani gimnaziul a avut diferite sedii: la început într-o fostă cârciumă, în piaţa de fân a oraşului (Piaţa Ştirbei Vodă), apoi s-a mutat în localul primăriei şi după aceea într-o casă particulară.

Clădirea Liceului “Traian” din Turnu-Severin a fost proiectată de arhitectul mehedinţean, născut la Cerneţi, Alexandru Săvulescu, autorul, printre altele, a edificiului Poştei Centrale din Bucureşti.

Ca zi-patron a Liceului „Traian”, azi Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin a fost aleasă ziua de 15 Mai 1848, ziua Adunării Naţionale de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, care exprimă idealurile româneşti de libertate naţională, dreptate socială şi unire.

Unirea de la 1918 este amintită la Liceul „Traian” din Drobeta Turnu Severin de „Stejarul Unirii”, plantat în parcul acestei şcoli la 1 Decembrie 1918.

Se poate vorbi, de asemenea, de patriotism, demnitate și sacrificiu la Liceul „Traian”, mulți luptând în Primul Război Mondial. Au căzut eroic în acest război peste 40 de foşti elevi, al căror nume este scris pe cele două table de onoare aflate pe pereţii scării principale a Liceului „Traian”.

Cu numele unora dintre ei au fost denumite străzi din oraşul nostru ca dr. Saidac, Nicu Cernăianu, Matei Vasilescu,ş.a.

Dar profesorii Liceului „Traian” n-au scăpat răzbunării ocupanţilor germani pentru activitatea patriotică desfăşurată în teritoriile de sub ocupaţia lor. În 1917, mai mulți profesori, printre care N.N. Herescu, G. Oprescu, I. Şt. Paulian, Al. Rezmeriţă, P. Sergescu, V. Vârcol ş.a. au fost arestaţi şi ţinuţi închişi la Mânăstirea Tismana, iar o parte dintre ei au fost deportaţi în lagărul  Golemo-Konare din Bulgaria, unde au stat până la sfârşitul războiului, când au revenit în patrie.

Nu trebuie uitat că la Liceul „Traian” a fost introdusă pentru prima dată uniforma şcolară în anul1894, pregătirea militară a elevilor din cursul superior în 1893, pregătirea muzicală a tuturor elevilor. Liceul a avut fanfară proprie şi orchestră, fiecare elev trebuia să înveţe să cânte la un instrument muzical, după preferinţă şi înclinaţie (1897).

Tot profesorii de la acest liceu au întemeiat Societatea corală „Doina” (în 1897), prima societate corală din România veche, Teatrul din Turnu-Severin, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier (1912), Universitatea Liberă şi Casa Luminii (1919), Stadionul oraşului Turnu-Severin (Stadionul dr. C. Angelescu), Monumentele eroilor de la Padeş şi Turnu-Severin.

Mircea Popescu